Kako očistiti zlato

Iako je poznato da zlato ne gubi boju, ono se može lako isprljati. Da bi očistili svoje dragoceno prstenje, ogrlice, narukvice i drugi zlatni nakit, samo sledite dole navedene korake.

Stavite nekoliko kapi tečnog deterdženta za posuđe u činiju tople vode. Promešajte nežno da se napravi pena. Za još bolje rezultate , možete da koristite sodu bikarbonu jer ,,gaziranje’’ deluju na smanjenje fleka od masnoće i uklanja prljavštinu. Potopiti nakit u penu petnaest minuta. Svaki komad nakita očistite mekom četkicom za zube. Četkica sa čvrstim čekinjama može izgrebati površinu vašeg nakita. Postoje specijalne četke za ovu namenu, ali i obična četkica za zube će rešiti problem. Na kraju, isperite svaki komad toplom vodom, a zatim ih ostavite na pamučnu krpu da se prosuše. Ne izlažite tek očišćen nakit direktno na sunce.

Nakit možete čistiti i amonijakom. Koristite ovaj metod štedljivo, jer iako je veoma efikasna, može da ošteti vaše zlato ako je prečesto koristite. Amonijak takođe može potamneti i vaš nkit ili delove nakita od platine. Pomešajte jedan deo amonijak na šest delova vode. Držite nakit u smesi ne više od jednog minuta, a najbolje je da korišćenjem filtera sav nakit umočite i izvučete odjednom. Isperite nakit pod mlakom tekućom vodom i osušite na pamučnoj tkanini.

Komade nakita sa dragim kamenjem koji su lepljeni za njega ne treba da se prati u običnoj vodi, jer sadrži hlor koji nagriza drago kamenje. Ovaj nakit samo prebrišite krpom koju ste umočili u sapunicu, kao u već navedenom prvom načinu. Isto ga tako i isprati, tj.prebrisati vlažnom krpom.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation