Kako očistiti mačije dlake

Mačke su svakako predivne životinje. Svako ko ima mačku to zna, a zna i za problem sa dlakama. Vašoj ljubimici dlaka nikako neće prestati da opada, ali postoji način da se to svede na manju meru.

Vaša mačka treba da se hrani hranom za mačke bez žitarica. Najbolja opcija je zdrava hrana, jer komercijalna uglavnom u svom sastavu ima žitarice, a to mačka teže probavlja. Ako mačka dugo unosi u svoj organizam tu vrstu hrane može se razboleti i dlaka će joj još više opadati. Imajte na umu da mačka spada u mesoždere i da zato žitarice nisu hrana za njih.

Jedanput ili dvaput sedmično četkanje mačke je dovoljno. Kada je očetkate, navlaženim peškirom ili krpom otklonite preostale dlake.

Brisanje poda i usisavanje je obavezno svakog dana. Običan usisivač neće moći da ukloni dlake Vaše ljubimice, iz tog razloga je bolja opcija usisivač koji sadrži elektronsku četku.

Nameštaj takođe treba da bude očišćen od dlaka. Za to će Vam trebati lepljiva traka ili slično što ćete nakratko nalepiti na komad nameštaja, pa skinuti i tako očistiti nameštaj.

Riblje ili maslinovo ulje u hrani Vaše mačke doprinosi da se opadanje dlake smanji.

Ukoliko pak tek treba da izaberete mačku, svakako bi trebalo da razmislite o onim rasama mačaka koje se ne linjaju ili koje se linjaju vrlo malo.

Jedna od onih mačaka koja se minimalno linja je na primer ruska plava mačka. Kod ove vrste mačaka je dovoljno da samo jednom nedeljno uraditi četkanje njene dlake da se otklone one koje su otpale, i to uglavnom samo tokom sezone kada se linjaju. U ostalim periodima tokom godine, linjanje je zaista svedeno na minimum pa nećete imati puno posla oko njih tako da su vrlo zahvalne za držanje i gajenje u kući.

Za koju god rasu da se odlučite, eto imajte u vidu u taj aspekt što se linjanja tiče da vam ne bi posle previše vremena oduzimalo čišćenje oko mačijih dlaka.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation