Kako napraviti sok od zove

Zova je biljka koja je bogata kalijumom, natrijumom i gvožđem, ali i drugim korisnim materijama. Ona je dobar lek za probavu, mokraćne bešiku ali i za bolesti bubrega. Znači, ona je lekovita biljka. Zato ako razmišljate da li da napravite sok od zove ili ne, nemojte se dvoumiti. Pravili su ga još naši stari. Nije ga teško napraviti a evo i recepta. Za sok od zove vam treba 20 listova zove, 1 litar vode, 800 grama šećera i 1 sok od limuna.

Sok ćete pripremiti tako što ćete u pomenutoj količini vode potopiti cvetove zove i ostaviti da odstoje 24 h. Obratite pažnju da to ostavite da stoji na hladnom mestu ali ne u frižideru. Sutra dan treba da procedite i u to dodate šećer i sok od limuna i opet ostavite da odstoji 24 h. S vremena na vreme promešajte kako bi se šećer skroz rastopio. Nakon 24 h ponovo procedite ali kroz duplu gazu i sipajte u flaše. Ako želite da dobijete više soka, treba da stavite više cvetova zove i vode. Na primer, ako stavite 45 cvetova zove, trebaće vam 5 litara vode. Na tu količinu trebaće vam 3 kilograma šećera i 3 limuntusa. Ovo je po drugom receptu. Priprema je ista. A razlika u odnosu na prvi recept je što pri prvom proceđivanju soka, dodate i limuntus. Kako god pripremali sok od zove, važno je da ga čuvate na hladnom i tamnom, odnosno mračnom mestu. Uglavnom je to špaiz, to jest ostava u kući. Ako nemate drugog izbora, možete ga čuvati i u frižideru. Hladan će biti još lepši.

Kao što primećujete ovaj sok se ne kuva i ne zagreva.

Ovaj sok leti osvežava a zimi greje. Takođe smiruje groznicu i visoku temperaturu. On pročišćava organizam i pomaže znojenje, pa time i izbacivanje otrova iz organizma. Dobar je i za bronhije. Kao što primećujete veoma je lekovit i delotvoran. Znači, može vam biti od velike pomoći ako se razbolite.

Važno je i da je ukusan, tako da nemojte oklevati, nego ga napravite svojim ukućanima, posebno deci koja će se sigurno oduševiti njime. Sa sokom od zove, ne možete pogrešiti, zato odmah počnite sa njegovim pripremanjem.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation