Kako kontrolisati bes

U nekim trenutcima zaista ne možemo da kontrolišemo svoje emocije. I to je potpuno normalno. Kao što je i ljutnja zbog koje ispoljavamo bes sasvim normalna ljudska emocija.

Znači ljutnja je ta koja uzrokuje najpre blagu nervozu a dovodi i do besa. Što se tiče same ljutnje, ona može poticati od različitih faktora.

Može se desiti da ste ljuti zbog nekog događaja, neprijatnog koji vas je zadesio ili na primer možete biti ljuti na neku osobu. Ali ipak sam bes biste trebali da naučite da kontrolišete.

Kako kontrolisati bes?

Bes se ispoljava kroz svađu sa nekom osobom, odnosno vikanjem a neki ga zadržavaju u sebi, odnosno prikivaju svoja osećanja. Bes može da se ispolji i kroz agresivnost kod osoba koje su sklone agresivnom ponašanju. U tom slučaju dolazi do malteretiranja, vređanja i ponižavanja i omalovažavanja drugih ljudi. Ako vi spadate u ovaj tip ljudi, jako bi bilo dobro da naučite da se smirite i da ne reagujete burno jer možete povrediti druge ljude. Pored toga što to nije dobro za njih, nije dobro ni za vas jer ovakav bes možete biti uzrok visokog pritiska i drugih zdravstvenih problema. Zato bi najbolje bilo da izbegavate ljude koji izazivaju ljutnju, odnosno bes kod vas. Takođe biste trebali da naučite da obuzdate svoje emocije. Bilo bi dobro da priznate sebi da ponekada zaista izgubite kontrolu nad time šta radite i preterate. To se često dešava i ako je osoba pod dejstvom alkohola. Zato imate problem sa kontrolisanjem stresa, izbegavajte alkohol.

Ono što možete da uradite da biste se izborili sa besom jeste da naučite neke metode za smirivanje. Jedna od njih jeste DUBOKO DISANJE i ponavaljanje određenih reči sebi. Znači, kada dođete u situaciju da se razbesnite ponavljajte sebi određene reči kao što su na primer „smiri se“ , „opusti se“ i slično ili jednostavno izbrojte do 10. To bi trebalo da vam pomogne da se smirite. Možete i zamisliti u glavi neku situaciju u kojoj ste uvek smireni.

Nije loša ideja ni da krenete na časobe joge. Ona opušta i doneće vam osećaj mira.
Imajte samo na umu da je apsolutno moguće eliminisati bes i kontrolisati ga. Samo treba to da naučite. A to ćete uspeti samo vežbom.

Ako ipak ne uspete da pomognete sami sebi, odnosno osećate da bes ne možete da kontrolišete i da loše utiče na vas, vreme je da se obratite nekome za pomoć. To je neko stručno lice koje bi trebalo da vam pomogne.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation