Kako izvaditi krpelja

U vrelim letnjim danima, kada je vaš boravak u prirodi a samim tim i na travnatim površinama češći nego u ostalim periodima godine, možete se susreti sa problemom i komplikacijama izazvanim ujedima krpelja.

Krpelja, često ne uspete na vreme da primetite kada je u vašoj blizini i baš tada postajete žrtva njegovog ujeda.

Krpelj koji vas ujede može biti prenosilac različitih virusa koji mogu ne povoljno da utiču na vaše zdravlje.

Što više vremena prođe od samog trenutka ujeda, to je veća verovatnoća da će krpelj koji isisava vašu krv ispustiti zaraznu sluz koja će zahvatiti i inficirati vaš krvotok. Zato, krpelja potrebno što pre, najbolje neposredno nakon ujeda izvaditi.

Ukoliko ste u prilici da odete do najbližeg lekara, najbolje je da učinite baš to, međutim ukoliko vam je lekar suviše daleko, krpelja morate izvaditi sami. Ako se odlučite na to, najpre zaboravite na stara i dugo godina zastupljena uverenja kod ljudi, da krpelja koji vas je ujeo treba nakvasiti benzinom, razređivačem ili špiritusom, acetonom, kako bi se opustio i time vama olakšao uklanjanje sa mesta na kome vas je ujeo. Naprotiv, ovakav postupak, mogao bi da izazove nagli grč kod krpelja usled koga bi on mogao da ispusti veću količinu zarazne sluzi i time da vas zarazi.

Vađenje krpelja obavite tako što ćete ga pincetom prethodno sterilisanom alkoholom obuhvatiti što bliže površini vaše kože i povlačiti postepeno i učestalo levo desno, naizmenično. Nikako nemojte da ga čupate naglo i uvrtanjem ili stezanjem, to bi moglo da utiče tako da ga pokidate i da jedan njegov deo i dalje ostane u vašoj koži. Ukoliko se to desi preostali deo iz kože uklonite iglom koja je takođe sterilisana, na način, kao kada iz kože vadite ljusku ili trn.
Mesto sa koga ste izvadili krpelja obavezno dezinfikujte sa dosta alkohola.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation