Kako izlečiti žuljeve

Žuljevi su zapravo zadebljanja rožastog sloja kože, koje se javlja usled nošenja neudobne i tesne obuće koja uzrokuje pojačano trenje ili pritisak na regijama stopala na kojima se javlja žulj. U daljem tekstu, objasnićemo vam kako da izlečite žuljeve kada se usled navedenih uzroka pojave.

Stopala na kojima su se formirali žuljevi najpre operite čistom vodom i blagim sapunom sa što manjim sadržajem sode.

Stopala nakon toga isperite i počnite saniranje žuljeva na sledeći način:

Ukoliko je žulj zatvoren, odnosno ukoliko je koža samo zadebljana, ali ne i pukla, takav žulj ostružite kamenom za pete i namažite dezinfekcionim sredstvom kao što su alkohol, dvo-procentni hidrogen ili povidon jod. Dezinfekciono sredstvo nanesite direktno na žulj čistim tuferom ili komadom vate i sačekajte da se osuši. kada se osuši, preko žulja zalepite čist sterilan hanzaplast.

Ukoliko vam je žulj otvoren, biće potrebno više pažnje kako bi ste ga izlečili. Morate paziti da u regiji žulja, nema nimalo prljavštine na koju ste eventualno zgazili ili je na bilo koji način došla u dodir sa vašim žuljom. Prljavština se može zavući između kože koja se odvojila od tkiva i samog tkiva. To bi moglo izazvati infekciju i gnojenje. Zato, prvo što treba da uradite jeste da nažuljana stopala dobro operete, takođe čistom vodom i blagim sapunom i da ih isperete. Zatim, čistim priborom kao što su prethodno sterilisana grickalica ili sterilisane makaze, pažljivo odstranite višak kože koja je zadebljana i koja se odvojila od tkiva. Pritom pazite da ne obuhvatite i odstranite zdravu kožu. kada ste to uradili. Tkivo na kome je bio žulj dobro natopite dezinfekcionim sredstvom i sačekajte da se osuši. Strogo izbegavajte dodir stopala sa nečistom površinom i na mesto gde je bio žulj stavite čist hanzaplast.
Izbegavajte ponovno nošenje obuće koja je izazvala pojavu žuljeva.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation