Kako imati mišiće

Naše telo je neka vrsta mašinerije koja sama gradi mišiće prirodno kao odgovor na naporne aktivnosti. Ali ako vaša dnevna rutina ne ,,tera’’ mišiće da prirodno rastu, kako onda sami da pokrenete proces izgradnje mišića? To se ne dešava preko noći, zato vam dajemo par korisnih saveta kako da pravilno izgradite mišiće.

Odredite vreme u toku dana za vežbanje. Odlučite koje vežbe će te uraditi kog dana. Neke vežbe se fokusiraju na određeni mišić npr. biceps), dok druge vežbe uključuju više mišića odjednom (kao npr. čučnjevi). Obavezno se pre vežbanja dobro zagrejte, a poželjno je istrčati i par krugova kako bi ,,probudili’’ cirkulaciju. Radite sklekove , dizanja, izmicanja i primicanja, obrnute trbušnjake , itd. Ove vežbe su funkcionalne i podstiču vaše telo da koristite primarne grupe mišića, ali i sekundarne mišićne grupe, mišiće stabilizator.

Postepeno vežbama dodajte na težini. Ako se više koncentrišete na definiciju mišića, dizajnirate program vežbi sa mnogo ponavljanja (od 8 do 12) , u tri do pet serija, i kratkim periodima odmora između setova od po desetak sekundi. Važno je vežbanje, ali je važno i da se telo odmori. Važno je da se uverite svaki mišić dobija šansu da odmori najmanje ceo dan pre nego što ga ponovo napinjete. Mišići rastu tokom odmora, a ne tokom treninga. Ako ne date mišićima dovoljno vremena da se oporave, onda će te omesti ceo proces izgradnje mišića i izazvati neku povredu. Ovaj proces počinje 2-4 sata nakon treninga i traje naredna 24 sata.

Kako bi savladali bilo koju vežbu i pokrenuli mišiće, naučite prvo da to radite polako i sa malim opterećenjem. Vaša forma će se poboljšavati praksom. Vremenom, sa više iskustva u vežbanju, možete da pređete na eksplozivna ponavljanja. To znači da će te podiczati veću težinu u kr. Poćem vremenskom roku. Ipak, rizik od povreda kod početnika je veoma visok, tako da se ovaj metod preporučuje za naprednije sportiste.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation