Kako da se oslobodite straha od zubara?

Retko koja osoba ne oseća strah od zubara, a koje je racionalno objašnjenje za to – verovatno nikada nećemo saznati! Vrata stomatološke ordinacije još odmalena smatramo vratima pakla, a kada treba da sednemo u zubarsku stolicu, imamo osećaj kao da nas je neko doveo na streljanje.

No, da se razumemo, ovakvo ponašanje je donekle u redu dok ste još deca, ali neosnovani strah od zubara je u nekim kasnijim godinama zaista nešto što bi trebalo da izbegnemo.

Ukoliko i sami osećate veliku nelagodu kada treba da pokucate na vrata stomatološke ordinacije, ne brinite, niste jedini i nemojte se stideti zbog toga. Naročito zato što je i ovaj paničan strah moguće prevazići uz nekoliko lakih trikova koje vam predlažemo u nastavku.

Birajte proverene stomatološke ordinacije

Mnogi izbegavaju posetu stomatologu upravo zato što se brinu šta će im on reći, srame se zbog kvaliteta zuba, a sve više ih muči i to kako će reagovati na zahvat i šta će o njihovim reakcijama misliti sam zubar.

Upravo zato je važno da birate stomatološke ordinacije i stomatologe u koje imate poverenja i sa kojima iskreno možete da popričate o tome kako se osećate jer će na taj način početna barijera nestati i vi ćete shvatiti da je i zubar čovek od krvi i mesa koji je tu da pomogne, a ne da vas kritikuje ili osuđuje.

Tražite anesteziju

Još jedan bitan razlog zbog kojih ljudi izbegavaju posete zubaru jeste i bol koji osećaju prilikom popravke zuba ili drugih zahvata.

Ukoliko imate slab prag tolerancije na bol, obavezno tražite anesteziju zbog čega vam „druženje“ sa zubarom više neće biti tako bolno i loše iskustvo.

Povedite društvo

Naravno, „držanje straha“ je takođe dozvoljeno, odnosno, dozvoljeno vam je da sa sobom povedete osobu od poverenja koja će vam uliti dodatno samopouzdanje i učiniti celokupan proces manje neprijatnim. I slobodno, samo napred, neka vas drži za ruku, nemojte se stideti!

Nagradite sebe

Posle svake „kazne“ sledi nagrada, zar ne? Ne kažemo da na posetu stomatologu treba da gledate kao na kaznu, ali kažemo da se nakon uspešnog suočavanja sa zubarom treba nagraditi.

Naravno, to neće biti neki slatkiš (gde je tu logika?!) već smislite neku drugu nagradu u vidu odlaska u bioskop, novog komada garderobe ili nečeg trećeg. Nagradite sebe onim što želite i volite i makar ćete imati razlog više da se bez problema odlučite i na taj korak.

Mislite pozitivno

Na kraju, valja spomenuti i to da vaša glava i vaše misli igraju veliku ulogu u oslobađanju straha od zubara. Već i sami znate da sve potiče iz glave, zato nemojte sami sebi stvarati tenziju zbog toga što treba da odete na pregled već razmišljajte o tome kako to i sami želite, kako vam je potrebno i stalo do toga.

U suprotnom, zaista ćete imati osećaj da idete na mučenje.

Osim toga, nemojte razmišljati ni o mogućem bolu, mogućim komentarima i reakcijama kako svojih, tako i stomatologa, već se opustite i razmišljajte o nečemu prijatnom, o nečemu što vas čini srećnim. I videćete, kada prvi put prebrodite odlazak kod zubara, svaki sledeći će biti još lakši!

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation