Kako brzo porasti u visinu

To koliko ćete porasti u visinu, u najvećoj meri zavisi od vašig genetskih predispozicija, odnosno od činjenice koliko su visoki vaši roditelji, zatim bake i deke i drugi rođaci koji su vam krvno bliski i od kojih nasleđujete genetske osobine, pa tako i visinu. Međutim, uprkos činjenici da je visina genetski nasledna osobina, na nju je u određenoj meri ipak i moguće uticati, ali isključivo u fazi života kada je rast još uvek prirodno prisutan, odnosno u fazi puberteta.

Devojčice najviše i najbrže rastu u prvoj fazi puberteta, odnosno od 11. do 13. godine zivota i njihov rast se po pravilu potpuno završava u 14. ili eventualno 15. godini. Dok dečaci, najviše rastu u drugoj fazi puberteta, od 13. do 15. godine, i njihov rast se potpuno završava u 16. ili 17. godini života.

U tom periodu, i kod devojčica i kod dečaka, kako bi se pospešio i ubrzao rast u visinu, potrebno je da devojčice i dečaci piju što više mleka i da svom koštanom sistemu obezbede dovoljno kalcijuma, kako bi omogućili njegov rast. Dužina kostiju, direktno utiče i na visinu, jer u zavisnosti od konstrukcije, konstitucije i forme skeleta, zavise u velikoj meri i dimenzije vašeg tela, pa samim tim i visina, kao jedna od telesnih dimenzija.

Zato sa ciljem da porastete, pijte što više mleka i jedite mlečne proizvode.

Istovremeno, određene vrste sporta, kao što je košarka, imaju veliki uticaj na napredak vaše visine. Dok igrate košarku, vaš skeletni sistem se takoreći isteže i time dostiže odgovarajuću visinu. Igranje košarke, baš zato se i preporučuje u periodu puberteta kada počinje, odvija se i kada se završava rast.

Dok rastete i dok vam se na taj način u određenoj meri i formira stav i položaj tela, trudite se da pravilno sedite, hodate i ležite, kako usled nepravilnog držanja, ne bi došlo do trenutnog ili trajnog iskrivljenja kičme.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation