Kada vidite jezive promene koje pušenje izaziva na telu zaboravićete na cigarete

Većina pušača misli da su, pored tvrdoglavog mirsa duvana na njihovoj odeći, isti kao i svi drugi ljudi. Ali greše jer je pušenje ostavilo sedam jezivih tragova na njima koji ih definitivno izdvajaju od ostalih.

cigare

1. Tamnije usne

Ako pogledate pažljivo, primetićete da su usne pušača tamnije. U pitanju je rezultat nikotina i katrana koji se nalaze u dimu cigarete. Drugi uzroci za tamniju boju usana uključuju manjak kiseonika u krvi, vrelinu cigarete i popucale kapilare na usnama.

2. Žuti zubi i nokti

Ovo nije rezultat manjka higijene. Kada upalite cigaretu, spaljeni molekuli katrana lepe se za poroznu površinu noktiju i zuba, što rezultuje promenom boje u žutu.

Zubi lakše požute usled direktnog kontakta, a vremenom dolazi i do promene boje noktiju.

3. Dlake na licu

Ovo je posebno evidentno kod devojaka jer pušenje smanjuje nivo ženskih hormona, dok nivo muških ostaje isti, što dovodi do pojačanog pojavljivanja dlaka na licu.

Zato se nemojte iznenaditi ako primetite da ženski pušači vremenom postaju sve manje ženstveni.

4. Akne

Pušači takođe imaju veće šanse za dobijanje akni, i generalno imaju lošiji kvalitet kože. Pored toga što izaziva zavisnost, nikotin je takođe stimulans koji ubrzava rad srca, podiže krvni pritisak i sužava arterije u telu.

Istovremeno, ugljen monoksid iz duvana smanjuje sposobnost krvi da prenosi kiseonik, pa samim tim srce mora da radi napornije kako bi prenosilo kiseonik kroz telo. Smanjena cirkulacija krvi potom dovodi do izbijanja akni.

5. Pušačke bore

Pušači su podložni i ranijem dobijanju bora. Pušenje dovodi do promene u elastičnim vlaknima unutar kože i gubitka kolagena, što dovodi do smanjene elastičnosti kože.

Pušenje takođe smanjuje nivo vitamina A u telu i isušuje kožu – što ubrzava proces njenog starenja.

Ali to nije sve, vrelina koju stvara cigareta može izgoreti kožu i tako joj dodatno naštetiti.

6. Rane koje sporo zarastaju

Rane pušača sporije zarastaju i podložniji su formiranju ugrušaka i infekcijama rana usled loše cirkulacije krvi u telu.

Pušenje odlaže stvaranje novih krvnih ćelija i može dovesti do vazokonstrikcije (sužavanja krvnog suda) jer do ćelija dolazi manje kiseonika.

izvor: 24sata

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation