Kad imate “deža vi”, niste ni svesni koliko se važna stvar dešava

Na Francuskom deža vi bukvalno znači „već viđeno“ i opisuje fenomen snažnog osećaja da smo već u prošlosti doživeli trenutak koji nam se upravo dešava.

Jasno je da u pitanju nije bag u Matriksu, ali naučnici vekovima pokušavaju da objasne šta izaziva ovaj malkice jeziv osećaj i čini se da su možda napokon došli do odgovora.

deja vi

Tim istraživača sa Sejnt Endrjuz univerziteta uspeo je da aktivira ovaj osećaj u laboratorijskim uslovima i učinili da nešto spontano i nepredvidivo postane malo predvidivije.

Oni su ovo uspeli tako što su malo izmenili trik kojim neurolozi koriste kako bi usadili lažna sećanja u umove ljudi.

Trik uključuje recitovanje liste povezanih reči kao što su krevet, jastuk, noć i san iz kojih je izostavljena ona najvažnija koja ih sve povezuje – u ovom slučaju, san.

Od učesnika se potom traži da ponove te reči i vrlo često se dešava da se mnogi od njih kunu da su čuli i „san“ među njima.

Eto, sada znate kako da nekome usadite lažno sećanje, ali to ipak nije baš isto kao i deža vi, pa su naučnici morali da ovaj metod malo izmene.

U prvom delu eksperimenta kada su učesnicima govorene povezane reči, istraživači su ih pitali da li su čuli reč koja počinje na „s“. Pošto nisu, njihov odgovor je bio „ne“.

Kasnije, kada je od njih traženo da se prisete reči, od ranije su znali da nisu čuli reč na „s“, ali u isto vreme, lažno sećanje na san im je bilo usađeno, pa im je reč nekako bila poznata.

Primenjivanjem ove tehnika naučnici su pratili i šta se dešava u mozgovima učesnika. Krajnje interesantno, iako je tehnika uključivala vežbanje memorije i učesnici su dobili lažno sećanje, delovi mozga koji su povezani sa sećanjem nisu pokazali aktivnost prilikom skeniranja.

Suprotno očekivanju naučnika, aktiviran je prednji deo mozga koji je povezan sa donošenjem odluka.

Kakve sada veze donošenje odluka ima sa osećajem da smo nešto već doživeli? Naučnici sumnjaju da taj osećaj izaziva mozak koji prolazi kroz svoju memoriju i šalje signal da postoji neka vrsta greške – imam osećaj da sam ovo već doživeo, ali nemam nikakvo sećanje na to.

Baš kao što nam mozak „poludi“ kada se vozimo kolima jer deo nas misli da se krećemo, a deo da mirujemo – konflikt koji vrlo često može da izazove fizičku reakciju – konflikt do kog dolazi kada mislimo da imamo određeno sećan je, ali ga zapravo nemamo, stvara potpuno drugačiji osećaj, tačnije, konflikt u mozgu.

„Ovi rezultati ukazuju na to da u mozgu dolazi do rešavanja određenih konflikata svaki put kada doživimo deža vi“, smatra Stefan Kuler sa Univerziteta Zapadni Ontario koji nije bio uključen u ovo istraživanje.

Ipak, da budemo jasni, istraživanje je sprovedeno na jako malom broju ljudi i tek se čeka mišljenje drugih stručnjaka, kao i veća, ozbiljnija istraživanja na ovu temu.

Bez obzira na sve, u pitanju je prilično intrigantan početak koji nas vodi drugačijim putem od dosadašnjeg mišljenja da deža vi ima veze sa posebno jakim lažnim sećanjima. U pitanju je nešto znatno kompleksnije.

Sa druge strane, ovaj osećaj može biti i veoma pozitivna stvar jer signalizira da je sposobnost mozga da proverava naša sećanja u savršenom redu, ali i prilično nezgodan jer mnoge može da učini paranoičnim.

izvor: 24sata

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation