Jogurt – 5 razloga zašto ga trebate piti

Veliki broj istraživanja poslednjih godina stalno nas bombarduje informacijama zašto je baš jogurt napitak koji pomaže čovekovom zdravlju i mora biti neizostavan dodatak u našoj ishrani. Evo pet najčešćih razloga zašto zaista treba svakodnevno da konzuimrate ovaj napitak:

Bogat je vitaminima

Svaka čaša jogura sadrži kalijum, fosfor, riboflavin, jod, cink, vitamini B5 i B12 u velikim količnima. Naime lekari tvrde das u ovi vitamini su od velike važnosti za naš imunitet, a u maloj prednosti su osobe koje piju punomasni jogurt jer sadrži i vitamin E.

Ubrzava metabolizam

Istraživanja su pokazala da su dijete koje sadrže jogurt delotvornije od onih koje isključuju ovaj napitak. To je zato što jogurt sadrži kalcijum koji podstiče sagorevanje masti. Dakle, ako želite da pospešite metaboliziam, koji se se primetno usporava sa godinama, posebno kod žena, počnite redovno da konzuimrate jogurt. Ovaj napitk sadržitzv. dobre bakterije, korisne za ljudsko zdravlje. Fermentisani proizvodi kao što je jogurt, sadrže probiotike.

Snižava krvni pritisak

Među dobrim dejstvima ovog napitka svrstava se i njegov učinak na krvi pritisak. Nedavno srpovedeno istraživanje pokazalo je da daje dobro rezultate kod osoba koje pate od povišenog krvnog pritiska. Takođe, dobro deluje i preventivno pa ako ne želite imati problema s visokim krvnim pritiskom lekari savetuju da osigurate svoju dnevnu dozu jogurta na vreme.

Deluje na mišiće

Osobe koje redovno vežbaju nikako ne bi smele da izostave jogurt iz dnevnog režima ishrane, jer on sadrži veliku količinu proteina. Upravo ovi proteini snabdevaju naše mišiće aminokiselinama koje su im potrebne i na taj način se mišići obnavljaju, a organizam dobije potrebnu dozu energije i spreman je za fizičku aktivnost.

Stvara osećaj sitosti

Zahvaljujući proteinima koje sadrži, osobe koje ga konzumiraju su sitije i ne posežu za nepotrebnim obrocima. Zato nutricionisti preporučuju da ako želite da budete i vitki i siti, umesto nezdravih grickalica popijte čašu jogurta.

(Ana Stankovic)

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation