Izostanak menstruacije

Ako ovog meseca niste dobili menstruaciju, ne mora da znači da ste u drugom stanju. Na izostanak menstruacije može uticati niz faktora.

Ako ste se naglo ugojili ili smršali, to može da bude jedan od razloga. Da bi organizam žene proizvodio estrogen (od ključnog značaja za menstruaciju), važno je da ima masti. Tako da, ako za 30 dana smršate nekoliko ili više kila, lučenje hormona postaje manje i to dovodi do toga da ne dođe do menstruacije. Ako ste, međutim, nabacili malo više kilograma naglo, menstruacija može izostati zbog viška hormona u organizmu.

Isto tako, menstruacija može da izostane i zbog stresa, na psihičkoj bazi. Ako se suočavate sa teškim trenucima života iz bilo kog razloga, proizvodnja estrogena će biti manja i nemojte se čuditi ako Vam ciklus izostane.

S druge strane, menstrualni ciklus mogu poremetiti i problemi sa zdravljem, kao na primer policistični jajnici. U tom slučaju, u krvi se nalazi mnogo testosterona, te su velike šanse da do menstruacije ne dođe. Ako je u pitanju to, lekar će Vam odrediti odgovarajuću terapju – pilule za kontracepciju ili nešto drugo.

U svakom slučaju posetite ginekologa ako Vam menstruacija izostane.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation