Istine i zablude o čokoladi

Bez obzira na to kom polu ili generaciji pripadate, sigurno je među vama veoma malo onih koji sa lakoćom mogu da odole slasti čokolade.
Ova, gotovo svima omiljena poslastica, krije puno istina, ali i zabluda o sebi.

Jedna od istina je da konzumiranje čokolade u određenoj meri, definitivno popravlja raspoloženje. To se događa jer ona pospešuje lučenje endorfina, koji se smatra prirodnim unutrašnjim opijatom i antidepresivom koji direktno utiče na smirenost, ali baš zbog ovog svojstva, potrebno je znati i to da sa unosom čokolade ne treba preterati, jer u protivnom, ukoliko izazove preterano lučenje endorfina, takođe može suprotno od stanja opuštenosti, izazvati razdražljivost i osetljivost. Dokazano je da ukoliko bi ste pojeli čitav kilogram čokolade od jednom, bili bi ste izloženi uticaju kao da ste verovali ili ne u svoj organizam uneli gram opasnog heroina.

Pored uticaja na raspoloženje, čokolada, uneta u normalnoj meri, deluje pozitivno na nastanak i pojavu holesterola u organizmu odnosno krvnim sudovima, a na taj način, ona direktno sprečava zapušenost krvnih sudova. To se događa zbog toga što čokolada u sebi sadrži polifenole, koji su zapravo snažni antioksidansi, a koji kao svrhu imaju to da u organizmu imaju ulogu takozvanih hvatača slobodnih radikala, i na taj način sprečavaju oksidaciju holesterola u krvi usled koje nastaje zapušenost krvnih sudova.

Takođe, čokolada jako pozitivno utiče i na koncentraciju i time pojačava i vašu ukupnu psihičku, ali i fizičku spremnost i funkciju, pogotovo ako je pred vama težak ispit, period učenja ili posao koji zahteva vašu potpunu budnost i koncentrisanost.

Uz navedene osobine, zbog velikog broja kalorija koje sadrži u sebi, čokolada je i najbolji izvor trenutne energije, a uprkos velikoj kalorijskoj vrednosti, spada u brzo i lako svarljive namirnice.

Mišljenje da čokolada uzrokuje nastanak i pojavu bubuljica i sličnih promena na koži kao što su mitiseri, jedna je od najrasprostranjenijih zabluda o čokoladi, kako su pokazala najnovija istraživanja, pogotovo ako se uzme u obzir da ona u sebi sadrži i određenu količinu kakaoa, koji ima upravo drugačije delovanje i svojstvo i doprinosi čišćenju kože.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation