Išijas

Osobe obolele od išijasa imaju bolove koji se kreću u jednoj ili obema stranama stražnjice, dolazeći do pozadinske strane nogu.

Išijas nastaje kada nastupi pritisak uperen ka sedalnom živcu nervus ishiadicus.

U čovekovom telu se balaze 2 sedalna živca (jedan sa leve i drugi sa desne strane) i u perifernom nervnom sistemu sedalni živci imaju najveću dužinu. Sedalni živac postavljen je od stražnjice preko noge a završava se u stopalu.

Znaci koji ukazuju na išijas:

– bol koji obuhvata stražnjicu, pozadinski deo bedrene površine, potkolenicu sve do stopala. Bolovi mogu biti različitog intenziteta, jačine i učestalosti. Ovaj problem se najčešće javlja samo na jednoj strani tela, levoj ili desnoj.
– bolovi postaju još izraženiji ako obolela osoba kija, kašlje, saginje se ili se naglo pomera.

Šta uzrokuje išijas?

Ako nepravilno hodate, sedite, istežete mišiće, često nosite obuću sa jako velikom štiklom, imate problem sa velikim viškom kilograma, za spavanje koristite previše mek ležaj – rizik da dođe do pritiska na sedalni živac, znatno se povećava. Ponekad i trudnice ili češće porodilje imaju ovaj problem.
Takođe, išijas ponekad nastaje kada diskus isklizne ili u sedalnom živcu nastane upala.

Kako lečiti?

Stručan doktor će odlučiti da li će se pacijent lečiti lekovima koji opuštaju mišiće, nesteroidnim protivupalnim lekovima, sistemskim srestvima protiv bolova, u težim slučajevima narkoticima ili kortikosteroidima. Najčešće, čim se postignu prvi rezultati i ublaže se bolovi kao i akutna upala, nastavlja se fizikalnom terapijom. Sa nutricionistom se možete dogovoriti oko količine aminokiselina DL – fenilalanina (pije se jednom u 2 sedmice).

Alternativna medicina

Aleksandrovom tehnikom ćete shvatiti kako da stojite, hodate, krećete se i sedite pravilno.
Kiropraktikom, odnosno uticajem na meka tkiva i pršljenove sedalni živac će biti pod manjim pritiskom nego inače.
Trebalo bi da pijete čajeve od lekovitog bilja – prave končare ili kore bele vrbe.

Ublažavanje bola

Kada osetite bol, na bolno mesto nanesite oblogu od leda koja tu treba da ostane narednih pola sata do sat vremena. Postupak ponoviti više puta dnevno svaka 2- 3 dana. Nakon toga na isti način koristite flašu sa vrelom vodom.
U vreme kada akutni bolovi traju, ne smete da uzimate teret veći od 5 kg.

Način ishrane

Uzimajte veće količine kalcijuma (1000 miligrama) i magnezijuma (400 miligrama) pre nego što legnete da spavate, uz kombinaciju vitamna C (500 miligrama). U toku jedne nedelje trebaće Vam 50 miligrama B6 vitamina.

Kako izbeći pojavu išijasa?

Za spavanje birajte tvrd krevet. Spavanje na boku sa savijenim kolenima ili na leđima su najboje opcije. Ako patite od išijasa, kada akutni bolovi traju, kada krenete da spavate pod kolena ili između njih stavite jastuk.
Sedite na taj način da ste stopalima na patosu, a nemojte prekrštati noge.
Za stolice i fotelje uvek birajte čvršće naslone. Ako je stolica ”na podešavanje” uskladite je na pravi način koji Vama najviše odgovara.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation