Ishrana za bebe

Kada je ishrana beba u pitanju, neophodno je znati da je do četvrtog meseca bebinog života, za nenu ispravnu ishranu i zdrav razvoj potrebno koristiti samo i isključivo majčino mleko. Do ovog perioda, majčino mleko sadrži sve materije koje su neophodne i dovoljne za bebin rast i napredovanje.

Nakon četvrtog meseca bebinog života, vreme je da se u njenu ishranu polako uključuju i druge namirnice. Sa ulključivanjem drugih namirnica treba da budete umereni i oprezni. Nikako ne uvodite više novih namirnica u bebinu ishranu istovremeno, jer njenom organizmu prosto treba vremena da se postepeno prilagodi novom režimu ishrane.

Preporučuje se da na svaka dva do tri dana uvedete tek po jednu novu namirnicu u bebinu ishranu, kako bi ste u slučaju pojave alergijskih reakcija tačno mogli da znate na koju je namirnicu beba alergična. Prvo počnite sa uvođenjem pasiranog voća u bebinu ishranu. To mogu biti pasirana jabuka ili pasirana šargarepa ili sok od pomenutih namirnica koji je razblažen sa vodom. Već gotove kašice od voća i povrća ili sokiće možete naći u apoteci i na njihovoj ambalaži mora biti uočljiv uzrast bebe za koji se kašice ili sokići preporučuju. Takođe, voće i povrće možete pasirati i sami.

Kada su u pitanju žitarice, do šestog meseca koristite isključivo kašice od žitarica koje u svom sadržaju nemaju prisustvo glutena. Ta karakteristika mora biti uočljiva na ambalaži kašica koje kupujete. Žitarice sa glutenom možete koristiti tek od šestog meseca bebinog života, od kada takođe možete početi i sa kombinovanjem više pasiranih namirnica tokom jednog obroka u bebinoj ishrani, i sa davanjem voćnih sokića koji nisu razblaženi sa vodom, između bebinih obroka.

Ukoliko sami pasirate povrće za svoju bebu, nemojte mu dodavati so ili slične začine. Birajte prirodno i zdravo voće i povrće, koje nije prskano i koje ne sadrži prisustvo pesticida.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation