Gubitak apetita

Oslabljenje imuniteta nije retkost, naročito u letnjem periodu. Ali, unos hrane je obavezan za funkcionisanje organizma.

Ako se suočavate sa ovom teškoćom, postoji način da to korigujete!

– treba da jede količinski manje, ali vremenski redovno. Hrana treba da lepo izgleda i da bude što hranljivija.

– predjela obogatite maslinama, potočarkom, mladim maslačkovim lišćem, cikorijom i ruzmarinom. Rezultat bi trebalo da bude veći apetit.

– ne preterujte sa alkoholnim pićima! Kada već konzumirate neko piće, gorkim aperitivom biste mogli da povećate apetit. Čaša vina uz obrok će Vas isto tako opustiti, pa ćete i uneti nešto više hrane.

– jedite polako, nikako ne ”s nogu”.

– trebalo bi izbegavati hranu sa šećerom i belim brašnom, zato što takva hrana ne obiluje hranljivim sastojcima koliko integralna hrana. Ukoliko Vam je ipak rafinisana hrana omiljena, treba da svakodnevno uzimate minerale i multivitamine u optimalnim dozama.

– uživajte u kafi i čaju sa kofeinom, ali tek nakon obroka. Kofein ima moć smanjivanja apetita. Suviše mnogo tečnosti za vreme obroka moglo bi da popuni želudac i dovede do poremećaja varenja.

– da bi se osećaj gladi javljao na vreme, treba da vežbate.

– manje uživajte duvan.

Predlog: šoljom soka od šargarepa i potočarke, 30 minuta uoči obroka efikasno ćete pojačati apetit. Napravite sok od 4 sveže šargarepe i veze potočarke. Dobijenu masu ćete razrediti sa isto toliko vode. Ukoliko je to previše gorko za Vaš ukus, ublažite dodavanjem još soka šargarepe.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation