Grip, prehlada i upala grla

Svim ljudima stalno prete mikrobi iz vazduha. Odrastao čovek može imati 3 prehlade u toku jedne godine, a dete 4 do 5. Pojava gripa, prehlade i zapaljenja grla svakako nije prijatna, a uz pomoć naših saveta moći ćete da ih izbegnete ili lečite na pravi način.

Kako izbeći prehladu?

Kada ste prehlađeni, dolazi do širenja kapilara u sastavu sluzokože nosa. To dovodi do pojačane aktivnosti ćelija zaduženih za proizvodnju sluzi. Sluz silazi u grlo, a tada je moguće zapaljenje ždrela.

Ako je došlo do upale gornjih disajnih kanala, znaci su: kijavica, povišena telesna temperatura, bolno grlo, osećaj umora, iz nosa se luči puno sluzavog sadržaja. Sve ono što iritira sistem za disanje, pomoći će pojavi prehlade. Činjenica je da je vazduh zagađen i to nažalost ne možemo promeniti. Ali treba da utičemo na svoju neposrednu blizinu. Izbegavajte duvanski dim i prostorije zagušene ovom štetnom supstancom. Ako pušite, smanjićete otpornost na infekcije. Dakle, što dalje od cigareta i njihovog dima. Nemojte dolaziti u neposredan kontakt sa prehlađenim osobama.

Vašem imunitetu pomoći će: sveži čen belog luka na dan, med, svakodnevni povećani unos jabuka, paprika,svih vrsta lisnatog povrća, narandži – citrusnog voća. Na taj način ćete obezbediti organizam C vitaminom i zaštiti se od bakterija i virusa.

Lečenje prehlade

– u slučaju da se prehladite, biće potrebno da 3 do 4 dana ležite i odmarate. Pijte što više prirodnih ceđenih sokova, omiljenog čaja i naravno vode. Veoma je važno da u lečenju prehlade ne možete da koristite antibiotike. Antibiotici ne uništavaju viruse. Ako ih budete koristili u prehladi, telo će postati imuno na antibiotik,a ako dođe do toga, antibiotici neće moći da Vam pomognu u lečenju ni kada Vam zaista budu potrebni po savetu lekara. Zatražite pomoć lekara ako se prehlada nije povukla u roku od sedam dana i ako se dešava da je telesna temperatura niža od 38,5 stepeni.

Kako izbeći grip?

Epidemije gripa su opšte poznate. Karakteriše ih povišena telesna temperatura, osečaj umora i nedostatak dnevnog elana. Ako se epidemija proširila i na Vašu blizinu, vakcinacija Vam neće pomoći. Da biste se osećali odmornije, unosite što više C vitamina naročito kroz južno voće. Jedite što više povrća i voća koje obiluje magnezijumom. Konzumirajte i hranu bogatu cinkom. Cink se nalazi u crvenom mesu, jajima, mleku, spanaću, škampima i školjkama – ostrigama. Jedite i beli luk ako želite. Odreknite se cigareta, zato što što ćete tako zaštititi epitel koji je zadužen za uklanjanje štetnih čestica koje iz vazduha ulaze u Vaš organizam. Za dobrobit imuniteta, potrebno je i da svakog dana vežbate.

Lečenje gripa

– ako obolite od gripa, izbegavajte neposredni kontakt sa drugim ljudima. Uzimajte laganu hranu, blage supe i pijte što više čaja. Niko od članova porodice ne sme koristiti Vaše stvari da se zaraza ne bi širila na njih. Odgovarajuće lekove će Vam prepisati lekar opšte prakse, dakle nemojte ih piti na sopstvenu inicijativu.

Kako sprečiti upalu grla?

– Osoba sa upalom grla ima teškoće pri govoru i kašlje. Da biste se zaštitili od upale grla, nemojte pušiti niti boraviti u sobama koje su zasićene duvanskim dimom, jer duvanski dim iritira glasne žice. Nemojte govoriti previše glasno. Prostorije u kojima provodite vreme treba da imaju optimalnu vlažnost vazduha. Redovno provetravajte, a sobna temperatura treba da bude oko 19 do 20 stepeni.

Lečenje upale grla

– problem bolnog grla rešava se lekovima – pastilama. Pripremite čaj kojim ćete ispirati grlo: šolju vode grejte do tačke ključanja, a tada je sipajte preko listića zelenog čaja (dovoljna je jedna kafena kašičica listića). Posle 5 minuta, čaj možete ocediti i u njega dodati 1 supenu kašiku meda i promešati. Ovim čajem trebalo bi da ispirate grlo u trajanju od 5 minuta, 4 puta u toku dana. Ako se ne osećate bolje posle 2 dana od početka terapije i imate visoku temperaturu, obratite se svom lekaru.

Savet plus: istraživanja su pokazala da redovno i odgovorno pranje ruku vodom i sapunom, smanjuje rizik od prehlade i gripa.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation