Grickanje noktiju kod dece

Deca koja su napete uglavnom grickaju nokte, to rade zbog straha kada ih prozove učiteljica ili bilo kog drugog straha sličnog tome.

Ukoliko intenzivno grickaju nokte postoji velika mogućnost da će nastaviti i kada odrastu. To znači da su više napeta nego ranije. Ovakav problem ne treba da zanemarite ali isto tako smatrajte ga kao znakom pritiska a ne lošim ponašanjem.

ŠTA NE TREBA DA RADITE

Nikako nemojte dete kažnjavati zbog grickanja noktiju, nemojte ga porediti sa decom koja ne grickaju nokte, ne kritikujte ga kada gricka nokte, nemojte mu mazati nokte sa gorkim rastvorom jer ono to shvata kao kaznu i samo možete da povećate tenziju i pritisak i na taj način će učvrstiti svoju naviku.

ŠTA DA PREDUZMETE

Potrebno je da imate strpljenje prema detetu, posmatrajte u kom trenutku gricka nokte. Da li je to neki razgovor ili prisutstvo neke osobe? Nemojte ga kritikovati već imajte smiren odnos sa detetom. Razmislite da li na dete utiče to što od njega tražite uspeh u školi koji ono ne može da postigne, razgovarate sa detetom o školi i druženju sa ostalom decom a isto tako o tome razgovarajte sa njegovom učiteljicom.

Recite detetu ukoliko prestane da gricka nokte da ga društvo nece ismevati. Isto tako ako imate žensko dete poklonite joj pribor za nokte tako ćete da je podstaknete da prestane sa grickanjem noktiju. Kada dete odraste i postane svesno grickanja noktiju a sa tim i dalje nastavi
namažite mu gorki rastvor jer će mu to služiti kao podsetnik da se prsti ne stavljaju u usta.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation