Gorušica

Kod 7 do 10 odsto ljudi svakodnevno se javlja gorušica. Gorušica se sama po sebi ne smatra bolešću, već neprijatnom pojavom. Međutim, dosadašnja praksa pokazala je da pojava gorušice može ukazivati na neku ozbiljnu bolest, poput šećerne bolesti, kancerogenih oboljenja želuca i jednjaka, gastroezofagealnog oboljenja i tome slično.
Gorušica se zapravo javlja kada se sadržaj želuca vraća u jednjak.

Uzročnici gorušice mogu biti alkoholna pića, gazirani sokovi, pušenje, nepravilna ishrana kao i pojedini medikamenti.
Ako pojavu gorušice prati i promuklost pri govoru, podrigivanje, ako se pljuvačka pojačano luči, štucate, otežano gutate, kašljete – bez odlaganja posetite lekara da bi se utvrdilo da li bolujete od gastroezofagealnog oboljenja.

Preventiva je zdravija ishrana i odbacivanje štetnih navika.

Lečenje – pacijentu se savetuje da sporije žvaće hranu. Zabranjeni su sosovi i sokovi od paradajza, crni luk, beli luk, čokolada, kofeinski napici, gazirani sokovi, alkoholna pića, voće kiselog ukusa. Potrebno je redukovati višak kilograma. Podignite uzglavlje dok spavate. Jedite u manjim obrocima više puta dnevno. Izbegavajte bilo kakvu hranu minimalno 3 sata pre nego što uveče zaspite. Lekar će Vam prepisati neki od antacidnih lekova i prokinetika. Tako će se smanjiti loš uticaj viška kiseline, izbeći iritacije sluzokože jednjaka, pospešiti probavu. U slučajevima težih komplikacija, neophodna je hirurška intervencija.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation