Gonoreja – triper

Gonoreju, odnosno triper ili kapavac, prouzrokuje bakterija zvana gonokok, a širi se polnim odnosom sa zaraženom osobom.

Ova bakterijska infekcija je nažalost sve rasprostranjenija, a najčešće pogađa adolescente i mlađe ljude.

Ova infekcija uglavnom zahvata mokraćne i polne organe, a ima slučajeva da su njome zahvaćene oči, grkljan ili analni otvor.

Kod žene zaražene ovom bolešću neće se javiti nikakvi znaci dok bolest ne uznapreduje značajno, ali će muškarac najverovatnije uočiti znake ove bolesti već za par dana, najkasnije za otprilike mesec dana.

Lečenje gonoreje je obavezno, u protivnom bolest će se proširiti i oštetiti srce ili izazvati gonoreični artritis. Muškarcima nelečenje ove bolesti može doneti velike probleme sa prostatom, mokraćnom cevi i pasemenikom.

Znaci koji ukazuju na gonoreju:

– pojava gnojnog iscetka žućkaste, bele, mutne, zelenkste ili boje krvi
– veliki nagoni za uriniranjem
– pojava jakog ili blažeg peckanja tokom uriniranja
– donji deo stomaka i predeo karlice obuhvata jak bol
– suviše česta stolica (u slučaju analne gonoreje)
– bolesnik povraća, ima povišenu temperaturu kao i groznicu
– polni odnos je praćen bolom
– kod muškaraca, vrh penisa je nadražen i pojavljuje se crvenilo
– bolesnik ima probleme i iritaciju pri gutanju i oseća bol (u slučaju gonoreične upale ždrela)

Kako izlečiti gonoreju:

Obzirom na to koliko je ova bolest opasna i prenosiva, što pre se morate obratiti lekaru. Za lečenje će se koristiti analgetici (za umanjivanje bola) a onda i antibiotici da bi bakterije bile eliminisane. U ovu svrhu obično se koriste: ampicilin, eritomicin, doksiciklin, cefriakson i slično.

Međutim, kako se pojavljuju novi oblici bolesti, moguće je da će u terapiju biti uvršćen i probenecid, da bi antibiotici dugoročnije delovali. Ako je gonoreja zahvatila i ostale organe, neophodna je i upotreba amoksicilina.

Narodna medicina

Da biste ublažili iscedak kao i upalu, napravite čaj ili kupku od nevena, somalijske mire ili tuje. Korisna je i upotreba čička, kanadske žutike i medvedke.

Preventiva

Da ne bi došlo do zaraze gonorejom ali ni ostalim polno prenosivim bolestima i infekcijama, savetuje se upotreba higijenskih gumica pri polnom odnosu.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation