Ešerihija koli

Ešerihija koli postoji u nekoliko vrsta i podvrsta, a jedna od njih obično nastanjuje organizam. Većina vrsta ešerihije je potpuno bezopasna, pa čak i korisna po ljudski organizam, jer se tu nalazi u svojstvu ,,čistača’’ žuluca od drugih bakterija. One su tu da bi proizvodile vitamin K. Međutim, nekoliko vrsta ovih bakterija je veoma štetno i mogu da dovedu do ozbiljnih komplikacija, pogotovo ako osoba boluje od neke hronične bolesti.

Svaka vrsta ešerihije koja se nalazi u organizmju može da mutira u njemu pod uticajem raznih faktora i postane štetna i po ljude, i po okolinu. Kod zdravih osoba, mutacije ešerihije se uglavnom završe dijarejom i nestanu same od sebe, bez većih posledica. Međutim, štetne vrste mogu da izazovu veće posledice, pa i smrt kod starijih osoba i dece koja već imaju problema sa imunitetom.

U normalnim okolnostima, ešerihija će nastaniti probavni trakt odmah po rođenju, čim prva hrana uđe u organizam, najčešće putem vode, hrane, ili osobe koja je u kontaktu sa bebom, što je sasvim normalan proces, jer je majka već na neki način prirodni nosilac ove bakterije. U nepovoljnim okolnostima ova bakterija izaziva infekcije, kako urinarnog, tako i probavnog trakta, a u nekim slučajevima i meningitis. Retko izaziva i druge bolesti, kao upalu pluća i neka septička oboljenja.

Neke osobe koje obole od infekcije urinarnog trakta ne osete nikakve simptome, ali većina ima bar neki od njih. Najčešći simptomi su učestalo mokrenje sa ,,peckanjem’’ u predelu bešike i mokraćnih kanala. Često je mokrenje praćeno bolom i neprijatnim pritiskom u predelu bešike. Dešava se da osobe koje imaju česte probleme sa mokrenjem, izmokre samo male količine urina, iako osećaju ogroman pritisak u bešici i bolove u bubrezima. Njihov urin je tad mutan ili crvenkast ukoliko postoje tragovi krvi u mokraći. Ovakva infekcija obično ne izaziva povišenu temperaturu, ali ukoliko se to desi, bakterija je već stigla i do bubrega. Simptomi su bol u leđima, ispod rebara, vrtoglavica, visoka temperatura i povraćanje.

Infekciju probavnog trakta kod odraslih osoba najčešće uzrokuje konzumiranje pokvarene hrane, zaraženog povrća i voća, zagađenog i nedovoljno termički obrađenog mesa, mleka i vode. Ako se tu nastani, bakterija uništava crvena krvna zrnca i to onda dovodi do pojave anemije, otkazivanja rada bubrega i krvavih dijareja, zato što ova vrsta ešerihije otpušta toksine koji oštećuju ćelije krvnih sudova tako što sprečavaju sintezu proteina. Antibiotici ne pomažu kod ove vrste infekcije, već mogu da izazovu jos veće i gore posledice, jer ih ova bakterija razgrađuje.

U slučaju infekcije, lečenje se može obavljati isključivo u odeljenjima intenzivne nege, jer je potrebna učestala transfuzija krvi i dijaliza, kao i česte infuzije, zbog izbegavanja trovanja hranom neproverenog porekla. Treba se posvetiti prevenciji ovih infekcija, tako što će te pravilno hidrati organizam, dobro oprati sveže namirnice, posvetiti pažnju njihovoj pripremi i pranju pribora za jelo. Voće i povrće je neophodno i oguliti ili prokuvati, kako bi se sprečilo eventualno unošenje baterije. Vodu nepoznatog porekla prokuvavati, a savetuje se i oprez prilikom plivanja, kako bi se izbeglo gutanje potencijalno kontaminirane vode. Podrazumeva se temeljno pranje ruku nakon korišćenja toaleta i održavanje higijene životnog prostora.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation