Esencijalna ulja

Pod esencijalnim uljima podrazumevamo aromatična ulja koja se dobijaju iz biljaka. Aromaterapija podrazumeva njihovu upotrebu, obavezni su u proizvodnji parfema, a poznato je i korišćenje esencijalnih ulja kao mirisa za jela.

Poznavaoci aromaterapije znaju da se ova ulja koriste različito i da imaju lekovita svojstva, kako na telo, tako i na psihu.

Reč je o visoko koncentrisanim supstancama, gde svaka kap ima moć, pa ih zato treba upotrebljavati sa pažnjom. Ne zaboravite da mogu dovesti do kontraindikacija!
Najviše se upotrebljavaju esencijalna ulja od lavande, kamilice, eukaliptusa, đumbira i peperminta.

Ulje lavande
– među najkorišćenijim. Umanjuje stres, pomaže relaksaciji i dobar je saveznik u borbi sa nesanicom, glavoboljom ili migrenom. Svega par kapi ovog ulja na jastuku pomoći će da lakše utonete u san. Isto tako, ako ovom ulju dodate par kapljica ulja koje se upotrebljava u masaži, pa da priuštite božanstvenu masažu vratu i ramenima.

Ovo ulje ublažava bol, kada Vas boli glava ili zub. Trljanjem par kapljica ovog ulja na predeo čela ili na vilicu u području bolnog zuba doneće Vam znatno olakšanje. Lavanda umiruje.
Pomaže i u slučaju rana, posekotina i opekotina na koži – treba Vam parče sterilne gaze na koje ćete nakapati nekoliko kapi i postaviti na povređeno područje.
Treba reći i da se upotrebljava pri porođajima, zato što ima moć opuštanja, smanjivanja bola i nervoze.
Pomoći će Vam i kada Vas ubode neki insekt, da brže otklonite svrab. Možete neposredno da ga nanesete na mesto uboda ili da ga pre toga dodate z kremu.

Ulje kamilice
– deluje kao sedativ. Ima svostvo tonika za živce i pomaže u borbi sa stresom. Na glavobolju i zubobolju deluje kao i lavanda, a pomaže i bebama da lakše podnesu zubobolju. Isto tako, smiruje i probavu. Upotrebite ga radi masaže – par kapi nanesite na područje stomaka. Poznato je da da veoma dobro deluju oblozi od ohlađene kamilice.

Ulje eukaliptusa
– nadaleko poznato po moći da smanji kognestiju. Sipate nekoliko kapljica u posudu sa prokuvanom vodom – udisanje ovo vode je veoma blagotvorno. Isto tako, pomoći će i nekoliko kapljica na maramici ili jastuku pre spavanja. Na ubode insekata ima identično delovanje kao kamilica. Ugrejano, ulje od eukaliptusa pomaže da se rešite upale mišića. Primenjuje se i pri masaži.

Ulje peperminta
– dobro deluje na digestivni sistem. Rešiće Vas mučnine, pospešiti varenje, otkloniti dijareju i nadimanje. Dovoljno je naneti nekoliko kapljica na predeo stomaka i blago masirati.
Ovo ulje je fenomenalno za Vas ako se suočavate sa mučninama kada putujete. Poamže i kada imate glavobolju – nanesite ga pozadi na vrat i na predeo čela, ali pazite da ne dođe u kontakt sa očima ili kapcima. Upotrebljava se i radi bolje koncentracije i pri masaži. Olakšava bol u predelu mišića i pomaže kada imate grip ili ste prehlađeni.

Ulje đumbira
– pospešuje cirkulaciju i saveznik je kada Vas bole mišići. Kada mu se dodaju druga ulja, upotrebljava se i pri masaži. Isto smanjuje mučnine pri putovanjima, kao i mučnine koje trudne žene imaju u jutarnjim časovima. Kanite na maramicu par kapljica ovog ulja – treba udisati na svaka 3 minuta da biste osetili poboljšanje. Pomaže i u upali grla, kašlju i upali sinusa.

Izaberite ulje koje će Vama najviše odgovarati.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation