Ekološki značaj montažne kuće

Zidanje montažnih kuća kod nas je još uvek „tabu“ tema, s obzirom da vladaju predrasude da su to krhke ili samo privremene građevine, da nema ništa bez čvrstog i pouzdanog materijala, cigle, betona. Uzgred, na takvu kuću se obično utroši gomilu novca i vremena. Montažna kuća pored toga što skraćuje period gradnje na najviše dva meseca, uštedi veliku količinu novca, stabilna je, topla i funkcionalna kao i klasična kuća. Način gradnje je ekološki u svim aspektima. Za izgradnju montažne kuće od 100 m² potrebno je oko 3 kamiona da donese materijal za gradnju. Za klasičnu kuću od cigala i betona iste površine potrebno je preko 20 kamiona za građevinski materijal. Na taj način gradnjom montažne kuće smanjuje se emisija ugljen dioksida u atmosferi.

Montažne kuće su vrlo popularne u svetu zbog svoje ekonomičnosti i ekološkog standarda. Kupac montažne kuće postupa ekonomično i ekološki svesno, čuvajući prirodne resurse i energente kojih je u prirodi sve manje, ne ugrožavajući i ne zagađujući prirodnu sredinu, čuvajući tako i sopstveno zdravlje. Više informacija o kupovini montažne kuće možete naći ovde.

„Mokra“ i „suva“ gradnja

Poznat nam je stari i dobar, za nas proveren i ukorenjen način zidanja kuće. To je klasičan način zidanja ciglom, malterom i betonom. Za razliku od klasične gradnje, koja je tzv. „mokra“ gradnja sintetičkim materijalima, postoji i „suva“ gradnja prirodnim, ekološkim materijalima – gradnja montažne kuće. Sintetički materijali mogu pospešiti razvoj bakterija, gljivica, vlage, što može izazvati alergije, astmu, reumu. Kod „suve“ gradnje to je znatno umanjeno, jer se upotrebom prirodnih materijala ujednačava stepen vlažnosti vazduha. Bolja je provetrenost koja sprečava pojavu vlage, spora, prašine i ostalih alergena u vazduhu. Montažne kuće poseduju tu vrstu prirodne aklimatizacije prostora da u njima leti struji svež i hladan vazduh, a zimi topao.

Ekološki materijali montažne kuće

Ono što montažne kuće čini ekološkim objektima jesu upravo ekološki, reciklažni  i biorazgradivi materijali. To su materijali koji se najčešće koriste u izgradnji: drvo, osb ploče i mineralna vuna.

Drvo – ono je najlakši građevinski materijal, vrlo je elastično i poseduje jako dobru toplotnu izolaciju. Najbolji je prirodni izolator. Prilikom rušenja montažne kuće sav drveni otpad se može ponovo iskoristiti i što je najvažnije – 100% je biorazgradiv. Drvo ne emituje radioktivno zračenje(kao što ga emituju cigla i beton) niti štetne gasove. Uz to utiče i pozitivno na dobro raspoloženje. Poseduje statički kvalitet i pogodno je za mnoge konstrukcije. Drvo je zbog svojih građevinskih i ekoloških osobina idealna alternativa klasičnoj i neekološkoj gradnji.

Osb ploče – su ploče od dugog i tankog iverja velike površine. Poseduju izuzetnu stabilnost i čvrstoću. Otporne su na vlagu. Kod montažnih kuća njima su obloženi zidovi i krovovi. Takođe, 100% su pogodne za reciklažu.

Mineralna vuna – pravi se od vlakana koje nastaju otapanjem minerala. Jako je dobar izolator toplote, zvuka i požara. Proizvodnjom mineralne vune znatno se štede prirodni resursi. Od 1 m³ sirovine dobija se 100 m³ mineralne vune. Korišćenjem mineralne vune kao izolatora za montažnu kuću smanjuje se potrošnja energije za grejanje od fosilnih goriva i štetne materije od ugljen dioksida.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation