Ekcem

Ekcem je osećaj koji se javlja na zahvaćenoj koži, zapaljenski proces,upala. Javlja se kod jednog deteta od petoro i kod jednog od deset odraslih. Postoje dva tipa,atopijski i kontaktni ekcem. Antopijski se češće javlja. Ekcem se obično razvija pri samom rodjenju ili nakon tri meseca, na koži obraza, a zaim se promene kasnije javljaju i na drugim mestima, najviše na pregibima. Ekcem je u većoj meri nasledno predisponiran.

Vrste ekcema

Atopija je reagovanje na alergije na prašinu, grinje,prehrambene proivode, perje,to su najčešći uzroci. Ovaj tip ekcema može biti udružen sa astmom i polenskom groznicom.

Kontaktni ekcem se češće javlja kod odaslih osoba koje postaju osetljive na razne supstance sa kojima dolaze u kontakt kao što su neki sastojci ume,metal, lekovi,hemijska sredstva, sapun,deterdzent, hrana ili sastojci u hrani takodje mogu biti uzrok ovog ekcema.Ova vrsta ekcema se lakše kontroliše ako se zna uzrok.

Hrana uzrokuje ekcem

Neki sastojci u hrani uzrokuju nastanak ekcema,takvih slučajeva je od 10 do 25%,kod dece čak 30% je uzrok ekcema hrana. Dijeta je korisna kod veoma male dece i sa izraženim simptomima. Dolazi do pojave svraba koji izazivaju ove namirnice, svrab uzrokuje trljanje i češanje i na taj način se pogoršava promena na koži gde je ekcem. Ovu vrstu hrane je lako uočiti a najčešći primeri hrane su citrusovo voće i paradajz, jaja,mleko,brašno, soja prouzrokuju još veće pogoršenje ekcema čak od 24 do 36 sati nakon konzumiranja ovih namirnica.

Alergija i ekcem

Hrana koja izaziva alergijske reakcije pogoršava ekcem,dolazi do oticanja lica, očnih kapaka,usana, javlja se mučnina,povraćanje. Nakon pola sta od uzimanja hrane dolazi do reakcije. U ovakvim situacijama obavezno se obratite lekaru. Za uspešno kontrolisanje ekcema jako je bitan način ishrane, pravilna primena. Pažljivo birajte namirnice i planirajte ishranu kako bi lakše kontrolisali i razumeli uzrok ekcema. Potrebna je nega kože sa iborom pravih krema, izbegavajte kontakt sa hemijskim sredstvima, to je još jedan od načina kontrolisanja ekcema. Ovo su samo neki od načina da se simptomi ublaže ali je jako bitno pronaći uzrok.

Ishranom protiv ekcema

I ako deluje da je promena ishrane jednostavne u primeni nije baš tako lako. Ne postoji jedinstven tretman koji bi pomogao svima koji su oboleli od ekcema jer su uzroci razlčiti i ako ne znate uzrok, nije lako doći do kontrolisanja bolesti. U slučaju da imate sumnju da je uzrok hrana zapitaćete se šta bi trebalo a šta ne da jedete. Ukoliko je reč o deci nikako ne započinjite dijetu bez stručnog nadzora lekara ali to isto važi i za odrasle.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation