Dukan dijeta

Ovo je jedna od najpoznatijih i najkonzumiranijih dijeta na svetu, a ime je dobila po stručnjaku Pjeru Dukanu, koji je počeo da propagira ovaj način ishrane još davnih sedamdesetih godina. Dijeta se zasniva na listi od preko 100 dozvoljenih namirnica, na kojoj je većina od njih proteinska,kao i četiri specifične faze kroz koje prolazi. To su faze napada, faza ,,krstarenja’’, faza konsolidacije i na kraju stabilizacije.

Prva faza napada je osmišljena tako da omogući brzo gubljenje 2 do 3 kilograma u veoma kratkom roku. To se uglavnom dešava prvih 2-7 dana po pokretanju metabolizma. Osnovu ove faze čini neograničen unos visoko proteinske hrane u tom roku. Ove namirnice su uglavnom na listi 72 dozvoljene proteinske namirnice.

Sledeća faza polako usporava gubljenje kilograma, u stvari, sad to radi postepeno. Njen cilj je da osobi na Dukanu omogući da, jedući hranu bogatu proteinima, uz dodatak od 28 specifičnih povrća polako stabilizuju metabolizam. Dužina ove faze se obično izračunava kao 1 kilogram manje u nedelju dana, ali ovo je zasnovan na specifičnim ličnim uslovima koje bi svakom ponaosob trebalo da prepiše nutricionista.

Faza konsolidacije je dizajnirana da pomogne u sprečavanju svakog budućeg nagomilavanja kilograma, pogotovo nakon prestanka dijete. Tokom ove faze voće, hleb , sir i skrobne namirnice se ponovo uvode u normalnu ishranu, kako organizam nakon rigoroznih faza ne bi dožveo šok.

Konačno, u fazi stabilizacije, i u suštini se može jesti šta god želite, bez dobijanja na težini tako što ćete slediti nekoliko pravila: proteinski dan jednom nedeljno, jedite ovsene mekinje svaki dan i vežbajte makar dva puta nedeljno. Ovu fazu bi trebalo da sledite do kraja svog života da bi se izbeglo vraćanje težine, pogotovo zato što ne zahteva nikakvo odricanje i propagira zdrav život.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation