Dobre strane kafe

Napitak bez kog velika većina čovečanstva ne može da zamisli početak dana. Naučno je dokazano da konzumiranje kafe, bez preterivanja i stvaranja kofeinske zavisnosti, ima i svoje zdravstvene benefite.

Zdravstveni efekti kafe su proučavani da se odrede koliko njeno konzumiranje utiče na ljude. Kafa sadrži nekoliko jedinjenja za koja se zna da utiču na ljudsko zdravlje. Zrno kafe sadrži hemikalije koje su blage psihotropici. Primarna psihoaktivna hemijska supstanca u kafi je kofein, koji deluje kao neurostimulans. On stimuliše proizvodnju kortizona i adrenalina, takozvanih hormona ,,sreće’’ i ,,stresa’’.

Osobe koje piju najmanje dve ili tri šolje dnevno, dokazano je da imaju 10 do 15 odsto manje šanse da umru zbog bilo kog razloga od onih koji kafu ne konzumiraju uopšte. Kofein u minimalnim količinama je dobar po zdravlje. Kafa bez kofeina obično izgubi ukus u odnosu na normalnu kafu, a nije ništa zdravija od obične kafe.

Svako ko je ozbiljan u vezi sopstvenog zdravlja, trebalo bi da zna važnost zdravog kardiovaskularnog sistema. Ono što možda niste znali jeste da jedna ili dve šoljice kafe dnevno mogu znatno smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti. Kafa takođe može da utiče povoljno na vašu kožu, i to na mnogo različitih načina. Osim sprečavanje raka kože i pojave melanom i bolesti povezanih sa tim, kafa sadrži antioksidanse koji mogu da smanje pojavu kožnih problema i bolesti uopšte. Kafa pomaže oslobađanju slobodnih radikala u koži, što smanjuje pojavu akni i ekcema. Dalje, kafa deluje kao efikasna zaštita od sunca i sprečava opekotine i bore. Ona takođe pomaže u lečenju crvenila i upale kože, smanjuje pojavu tamnih krugova oko očiju , a takođe pomaže i bržem eliminisanju celulita.

Osobe koje piju kafu imaju manje verovatnoće da obole od dijabetesa tipa 2, Parkinsonove bolesti, kao i staračke demencije. Manje su pojave slučajeva obolelih od raka, određenih problema ritma srca i moždanih udara. Kafa takođe sadrži minerale kao što su magnezijum i hroma , koji pomažu telu da koristi insulin hormon koji kontroliše nivo šećera u krvi, što je jako bitno za sprečavanje dijabetesa.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation