Dijetalna vlakna – efikasna borba protiv dijabetesa

Broj obolelih od dijabetesa u Srbiji raste velikom brzinom. Institut za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut”, objavio je 2011. godine da ima 600.000 obolelih, a 2013. godine bilo ih je 670.000. Porast ove bolesti registruju i druge zemlje, a naročito one u razvoju. Jedan od razloga svakako se može potražiti i u ubrzanom načinu života, koji sa sobom često nosi i neredovne obroke, a ta ishrana najčešće nije zdrava. Ovo povezano sa stresom, izlaže nas pretnji da obolimo od dijabetesa. Za prevenciju i borbu protiv bolesti, treba učiniti prvi korak, kako bi se drugi na njega nadovezivali. Počnite sa ishranom.

dijetalna vlaknaa

ISHRANA DIJABETIČARA 

Važno je znati odmah na početku, da se obroci ne smeju preskakati. Osnova pravilne ishrane jeste da se dan počne doručkom, kako bismo pokrenuli metabolizam i prikupili snagu za dan pred nama. Jedite više obroka tokom dana, a isplanirajte ih u odnosu na terapiju. Potrebno je da vaša ishrana bude bogata namirnicama koje imaju dijetalna vlakna, odnosno bogata onima biljnog porekla – žitaricama, voću i povrću. Trebalo bi da smanjite unos masti i namirnica sa visokim sadržajem holesterola, kao i šećera i slatkiša.  Koristite manje soli u ishrani, a alkohol i cigarete izbegavajte. 

TAJNU KRIJU DIJETALNA VLAKNA 

Dijetalna vlakna nezamenjiva su u ishrani dijabetičara, jer onemogućavaju velike oscilacije šećera u krvi. Ona se nalaze u opni žitarica, mekinjama, mahunarkama, voću, povrću, kikirikiju, orahu, biljkama čiji je koren jestiv. Deluju tako što prave zaštitni gel, odnosno mrežu koja sprečava brzo prodiranje šećera, nakon obroka.

dijetalna vlaknab

DIJETALNA VLAKNA ŽITARICA 

Integralne žitarice trebalo bi da budu zastupljene u procentima od 50 do 60 odsto u ishrani onoga ko boluje od dijabetesa. Ovo se odnosi na odraslu osobu. Različite studije dokazale su da dijetalna vlakna žitarica imaju mnogo veću moć apsorpcije, u odnosu na voće i povrće. Cela proklijala zrna žitarica, posebno pšenice i raži, imaju čak 22.4%  biljnih vlakana, od čega je 13% rastvorljivo, a 9.4% nerastvorljivo. To je 20 puta više u odnosu na dijatelna vlakna u zrnastom brašnu. Pozitivna posledica ovoga je čišćenje unutrašnjih organa, ali i krvi, krvnih sudova i kože. Nagomilani toksini se tako, na prirodan način, eliminišu iz našeg organizma.

DIJABETES TIPA 2 – PREVENCIJA 

Dijabetes tipa 2, naziva se još i „dijabetes odraslih“. Najčešći uzrok mu je prekomerna težina. Insulin se proizvede, ali telo nedovoljno reaguje na upijanje glukoze u krv, te ona biva povišena. Od ovog tipa dijabetesa, boluje gotovo 90% pacijenata sa ovim problemom, dok su ostali u borbi sa dijabetesom tipa 1, koji je najčešći kod dece. Nepravilna ishrana utiče na razvijanje i pogoršanje bolesti, pa zato treba pribegavati onoj koja ima odgovarajući sastav. Primer je Tonus hleb, koji u poređenju sa drugim hlebovima, u 100 grama sadrži: biljna vlakna (22g), najniži glikemijski indeks (35%), nisku kaloričnu vrednost (187 kacl), ugljene hidrate (38.6g), proteine (8.4g), masti (1.5g).

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation