Dijabetes – šećerna bolest

Do šećerne bolesti, odnosno dijabestesa dolazi kada se poremeti rad pankreasa i izlučivanje insulina. Šećerna bolest se deli na šećernu bolest tipa 1 i šećernu bolest tipa 2.

Najčešće je uzrokuju gojaznost, nepravilna ishrana, stres, nebriga o zdravlju, a neki od ovih činilaca se ponekad udruže sa genetskim faktorom.

Tip 1: bolesnik se stalno žali na žeđ, previše često mokri, ima veći apetit a istovremeno dolazi do mršavljenja, jer se glukoza u krvi ne iskorištava pravilno. Ako se ne preduzmu adekvatne mere lečenja, bolesnik će i dalje biti sve mršaviji. Lečenje: obavezna terapija insulinom.

Tip 2: bolesnik jako dugo ne primećuje simptome bolesti zato što se insulin luči, ali verovatno manje ili insulin veoma slabo utiče na tkiva. Tip 2 se većinom javlja kod gojaznih ljudi, jer se kod njih glukoza ne upotrebljava kroz tkiva u optimalnoj meri.

Na ovako podmukao način, dijabetes može narušiti vid, rad bubrega, nerve, kao i kardiovaskularni sistem i dijabetičar najčešće tek tada saznaje za bolest, a to je alarmantno. Lečenje: započinje dijetom, koja ako ne da rezultate, pacijent dobija lekove koji treba da povećaju proizvodnju insulina u pankreasu ili upotrebu glukoze kroz tkiva. Ako lekovi zajedno sa dijetom ne daju poboljšanje, pacijent dobija redovno inekcije insulina.

Ne treba zaboraviti ni genetski faktor, jer je sklonost ka dijabetesu, nažalost nasledna. Ako u Vašoj porodici ima dijabetičara, Vi imate veći rizik da obolite od ove bolesti. Međutim, ni genetski faktor nije presudan – pravilna ishrana i zdrave životne navike ovaj rizik će svesti na minimum. Za sve ljude važi pravilo: važno je delovati preventivno.

Dijabetičari moraju da se pridržavaju posebnih pravila ishrane, da redovno posećuju lekara i budu fizički aktivniji.

Dijabetičari ne smeju da jedu slatkiše, kao i pojedine vrste voća, od toga na primer grožđe, banane, pomorandže i slično. Mada, za utehu, postoje radnje u kojima dijabetičar može da nabavi hranu prema svojim potrebama, proizvedenu tako da nije škodljiva za dijabetičare. Sve savete daje lekar i dijabetičar ne sme da se leči ”na svoju ruku”.

Dobro je uvek imati u kući aparat za merenje nivoa šećera u krvi, čak i ako niste dijabetičar. Možete ga nabaviti u apoteci, praktičan i svuda ga možete nositi, a igle i trakice se kupuju posebno.Tako ćete uvek imati uvid u situaciju.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation