Desni zuba

Često se kaže da su zubi i nokti ogledalo zdravlja. Desni su prirodan omotač zuba, i svaka promena na samom zubu direktno ili indirektno utiče i na njih. A kako u sebi imaju krvne sudove, lako se može desiti da zbog loše higijene usta i zuba, imate i većih komplikacija u organizmu.

Upala desni i okolnih tkiva zuba može da ugrozi zdravlje srca i krvnih sudova. Ako je zub zahvaćen karijesom, treba ga izlečiti jer u suprotnom bakterije mogu dopreti do korena zuba, što povećava mogućnost prodora bakterija u krvotok i širenja po celom telu. Ukoliko se ovakvo stanje pravovremeno ne leči antibioticima, može dovesti do trovanja krvi. Faktori koji utiču na razvoj upale su slaba higijena usne šupljine, zubne naslage, koji su primarni uzroci, kao i pušenje, smanjen unos vitamina i minerala, dijabetes, neke hormonske promene kao što su pubertet, menopauza, trudnoća… Takođe, stres i genetska predispozicija imaju veliki uticaj na stvaranje upalnog procesa. Najlakši oblik upale desni je gingivitis koji nastaje zbog loše higijene i javlja se u vidu plaka koje nisu vidljive golim okom. Pojavljuju se uz rubove zubnog mesa i vidljive u tek pod svetlošću nakon što se oboje specijalnim bojama. Nastaju kad se proteini koji su se zadržali u pljuvačci pričvrste za površinu zuba i postaju idealno mesto za naseljavanje bakterija, što kasnije dovodi do upale. Ovakvo stanje se najčešće javlja u mladosti, najčešće u jesen i zimu, ili posle stresnih situacija.

Do promena sluzokože usta, samim tim i desni može doći i zbog konzumiranja nekih lekova čiji sastojci mogu prouzrokovati promenu prirodne boje mesa. Indirektan uticaj ostvaruje se preko lekova koji se uzimaju radi sniživanja krvnog pritiska. Kod hipertenzije može doći do promene boje sluznice usne šupljine, sluznica može biti crvena ili bleda. Kod osoba s hipertenzijom koje uzimaju lekove može doći do suvoće usta, otoka pljuvačne žlezde i neugodnog ukusa u ustima .Ako se usled upotrebe nekih lekova za snižavanje krvnog pritiska jave neželjene reakcije, treba odmah upozoriti stomatologa. Takođe, iako je to sad trend, postoje sasvim opravdani razlozi zašto na jeziku ili u ustima ne bi trebalo da imate metalne ukrase. Oni i te kako mogu oštetiti zube, i iziritirati desni, koji mogu da se upale, pa tako i dovedu do gubitka zuba. Osim toga, usta su povoljno mesto za razvoj bakterija, a pirsing samo povećava mogućnost pojave infekcije.

Lečenje gingivitisa uglavnom je usmereno na odstranjenje svega što izaziva lokalnu iritaciju i sprečavanje odlaganja bakterijskog plaka koji je i inicijator upalnog procesa gingive. U pojedinim slučajevima indikovana je primena antibiotika, a u težim oblicima i metronidazola.

Higijenu zuba i usta treba sprovoditi redovno i pravilno, sa dobrom i kvalitetnom četkicom uz obavezno korišćenje zubnog konca. Preventivna stomatologija usmerena je ne samo na prevenciju oralnih bolesti nego i na sprečavanje širenja bolesti, pošto je već napomenuto da bolesti zuba i desni mogu izazvati razne komplikacije. Kako bi se prevencija u praksi i ostvarila, treba istaći dobru edukaciju ljudi, počevši još od malih nogu, zatim redovni pregledi, makar jednom u šest meseci, uz čišćenje zuba i lečenje zapuštenog zuba na vreme, pre nego što početni procesi uzmu maha i naprave nepopravljivu štetu.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation