Blagotvorno dejstvo sirćeta

Neka od brojnih blagotvornih svojstava, delovanja na organizam i karakteristika sirćeta, sigurno su vam već poznata, ali ovaj tekst će vam pomoci da otkrijete i razotkrijete svako od njih.

Najpoznatije delovanje koje sirće ima na organizam, sigurno je njegov uticaj na smanjenje telesne težine. Naime, brojne dijete zasnovane su upravo na primeni sirćeta u ishrani jer sirće utiče na potiskivanje akumulacije telesnih masti i sagorevanje proteina.

Međutim, tu se ne završava blagotvorno dejstvo sirćeta. Sirće takode deluje i na snižavanje nivoa šecera u krvi, tako što jedna ipo supena kašika sirćeta koja se unese u organizam, trenutno snižava nivo šecera za čak 42 %.

Pored toga, sirće u odredenoj meri, doprinosi i izbeljivanju zuba, tako što sa njih uklanja mrlje i ujedno uništava prisustvo bakterija u usnoj duplji, na jeziku i na zubima. Sa tim ciljem, sirće se može pomešati i sa sodom bikarbonom i koristiti kao zamena pasti za zube, ali ne češće od jednom nedeljno, jer bi u protivnom zbog jačine ove mešavine moglo da ošteti zubnu gleđ.

Sirće deluje i na smanjenje osecaja iscrpljenosti i umora mišica, tako što sadrži kalijum i enzime koji direktno utiču na to. Zato kada osetite bol u mišicima kao posledicu fizičkog napora ili dugotrajnog vežbanja, obavezno dodajte kašiku sirćeta u čašu vode i popijte.

Isti rastvor, kašika sirćeta razmućena u čaši vode, deluje i na otklanjanje nožnih grčeva u nogama i otklanja bolove u stomaku koji su izazvani prisustvom bakterijski neispravne hrane u želucu ili crevima.

Takođe, sirće ublažava i bol u grlu, jer deluje antiseptički i uklanja osećaj peckanja i iritacije.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation