Bezbednost u saobraćaju

Prosečno u Srbiji u saobraćajnoj nesreći poginu tri osobe a povređenih bude oko četrdeset, od kojih je najviše mladih od 20 do 28 godina što je zabrinjavajuća činjenica.

Šta mi lično možemo da uradimo kao učesnik u saobraćaju, kako bismo zaštitili zdravlje i živote nas samih, naše dece i naših sugrađana?

Navodimo vam četiri faktora koja će uticati na smanjenje broja saobaćajnih nesreća:

Poštovanje saobraćajnih propisa – znači da treba poštovati svetlo na semaforu, prvenstvo prolaza, ograničenja brzine. Zbog nepoštovanja propisa desi se 30% saobracajnih nezgoda, kažu stručnjaci.

Sigurnosni pojas u automobilu i kaciga na motociklu – mogu dosta zaštititi učesnike u saobraćaju. Nesreće se najviše dešavaju pri brzini od 50 do 60 kilometara na sat, a to je kao da ste pali sa petog sprata. Pa sad sami zakljičite zašto treba nositi kacigu i vezivati sigurnosni pojas.

Prilagodite brzinu vozila – poštujte ograničenja brzine, jer tamo gde su označena ima razloga i zašto. Možda su ukrštanja sa sporednim putevima opasna ili ima dece na putu kao i zaprežnih biciklista i vozila.

Upaljena svetla pri lošoj vidljivosti – uglavnom ih vozači ne koriste kako bi uštedeli gorivo što može biti opasno, pogotovo kada je magla, sneg, kiša jer je tad vidljivost smanjena za vozače koji vam idu u susret kao i za vas.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation