Atkinsonova dijeta

Atkinsova dijeta je dijeta bez ugljenih hidrata. Eventualno je moguć veoma mali unos ugljenih hidrata ali zato se unosi veliki broj proteina.

Tvorac ove dijete, Atkins je imao mišljenje da ljudi imaju problem sa gojaznošću zbog prevelikog unosa ugljenih hidrata. To i jeste tačno jer prekomerni unos ugljenih hidrati i masti, dovodi do taloženja sala, odnosno da stvaranja masnih naslaga.
Kada dodje do smanjivanja unosa ugljenih hidrata i masti topi se i salo na svim delovima tela, na butinama, stomaku i dr.
Ako se odlučite za Atkinsovu dijetu, znajte da možete da jedete koliko hoćete ali samo namirnice koje su dozvoljene u ovoj dijeti. Znači, postoji ono što je strogo zabranjeno na ovoj dijeti. To je unos proizvoda od belog brašna, kako hleba, tako i peciva, zatim unos šećera, pirinča, mleka.

Dijeta se sastoji od 3 faze.
Uvodna faza traje 14 dana. U ovoj fazi unos ugljenih hidrata ograničen je samo na 20 grama dnevno. Ono što ne smete jesti u ovoj fazi je većina mlečnih proizvoda, osim sira i kajmaka, žitarice, beli hleb i peciva od belog brašna, povreće koje je bogato skrobom, na primer krompir kao i voće.
Naravno, navešćemo vam i namirnice koje možete jesti. Na primer, za doručak možete pojesti jesu jaja, jer su ona bogata proteinima a dozvoljena je i šunka na primer. Za ručak možete pojesti neko meso sa salatom, a za večeru ribu i to najbolje kuvanu, a ako je pečete , koristiti maslinovo ulje.

Kada je reč o drugoj fazi, tu dolazi do trošenja masnih naslaga , pa samim tim i do gubitka kilograma. U ovoj fazi možete unositi 15 do 40 grama ugljenih hidrata dnevno, što znači više nego u prvoj fazi. Dobra vest je to što pored mesa možete da jedete i povrće koje ne sadrži visok procenat ugljenih hidrata. Pored toga možete da jedete i namirnice iz prve faze, znači jaja i ribu.

U trećoj fazi možete unositi do 60 grama ugljenih hidrata, znači postepeno se sve više uvode ugljeni hidrati.
Što se tiče mesa, možete jesti sve vrste, kako junetinu, tako i svinjsko meso i piletinu, ćuretinu i ostalo. Ono što će vas verovatno ohrabriti je i činjenica da možete jesti i sušeno meso, kobasice i mesne nareske. To proširuje krug namirnica koje je dozvoljeno da konzumirate na Atkinsovoj dijeti.

Od salata možete jesti krastavac, kupus, zelenu salatu, paradaiz, papriku, sveklu i slobodno ih možete začiniti, odnosno osoliti ili pokiseliti, ako želite.

Pored toga slobodno jedite i šargarepu, luk, rotkvice ili pečurke.

Od napitaka možete piti vodu, koja se čak i preporučuje u što većim količinama, a osim nje, dozvoljeni su i kafa i čaj ali ne smete ih sladiti šećerom. U obzir dolaze samo veštački zaslađivači.
U prvih nedelju dana trebalo bi da izgubite 5 kilograma, a svaki sledeći dan po 1 kilogram.
Ono što bi trebalo da zapamtite je da je konzumiranje hleba strogo zabranjeno!
Na ovo vas upozoravamo zbog toga što ako samo jedanput u toku dijete pojedite komadić hleba ili neku namirnicu bogatu ugljenim hidratima, upropastićete sve jer će proces topljenja masti biti zaustavljen.

Sa ovom dijetom, nećete biti gladni, a to je jako važno. Možete je držati onoliko dana koliko želite, znači dok ne postignete težinu koju želite.

Ipak najbolje bi bilo da se pre početka ove dijete konsultujete sa lekarom. Iako zahteva mnoga odricanja, ako počnete njom potrudite se da istrajete do kraja jer ako prekinete na pola sav trud će biti uzaludan.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation