Artritis – upala zglobova

Artritis je hronično zapaljensko reumatsko oboljenje koje pre svega zahvata zglobove, ali veoma često može zahvatiti i unutrašnje organe, nervni sistem i kožu. Spada u grupu tzv. sistemskih bolesti vezivnog tkiva i veoma je često. Smatra se da od nekog stepena artritisa u svetu boluje više desetina miliona ljudi, i veći je procenat žena. To je bolest koja napada najčešće male zglobove, kao što su zglobovi šaka ili stopala, i to se dešava simetrično. Ređe stradaju veći zglobovi kao što su kuk ili karlica.

Do zapaljenja zglobova dolazi u opni koja oblaže unutrašnjost zgloba i koja obezebeđuje ishranu zglobne hrskavice, kao i stvaranje zglobne tečnosti. Upalni proces nastaje kad opnu napadnu bakterije koje stvaraju supstancu koja izaziva prekid ,,komunikacije’’ ćelija zglobne kosti sa ostalima. Kao posledica dolazi do stvaranja umnoženog tkiva zapaljene membrane koje ima zloćudne osobine. Naime, to umnoženo tkivo ,,razjeda” zglobnu hrskavicu, zglobne okrajke kostiju, ali i sve ostale strukture zgloba. To se manifestuje bolovima, ukočenošću, deformacijama i poremećajem funkcije zahvaćenih zglobova.

Sama bolest najčešće započinje podmuklo, sa sporim razvojem simptoma i znakova, što može trajati nedeljama, nekad i mesecima. Prve tegobe koju osete oboleli su uglavnom jutarnja ukočenost jednog ili više zglobova, koja je praćena bolom prilikom pokreta, pogotovo pod većim uglom. Ukočenost koja se javlja ujutru i koja traje duže od sat vremena, predstavlja možda i najznačajniji pojavni manifest ove bolesti. Takođe, mogu biti prisutni i opšti simptomi zapaljenja kao što su gubitak apetita, malaksalost i povišena telesna temperatura.

Iako su zglobovi najčešće napdnuti ovom infektivnom upalom, i drugi organski sistemi takođe mogu biti zahvaćeni. Ove manifestacije javljaju se uglavnom kod bolesnika sa reumatodnim faktorom, češće u muškaraca i kod osoba sa genetskom predispozicijom artritisa. Mogu se razviti kao reumatoidni čvorići, tegobe srca i organa za disanje, zapaljenje rožnjače oka, tj.oblik konjunktivitisa kao i putem nekih neuroloških tegoba. Ponekad se dešava da posle preležane virusne respiratorne infekcije reaguju jedan ili više zglobova. To su tzv. virusni artritisi koji su najčešće prolazni i ne prelaze u hroničnu formu. Mogu biti izazvani virusom hepatitisa B ili C, varičele, mononukleoze, i sličnim oboljenjima. Lečenje je po pravilu simptomatsko, i radi se sredstvima koja ublažavaju posledice zapaljenja, kao i antibioticima. Naravno, treba i da odete lekaru reumatologu, koji će to i utvrditi.

S obzirom da se još uvek ne zna pravi uzrok bolesti i da se većina svodi na nagađanja, ne postoji ni terapija koja bi ovaj uzrok potpuno otklonila. Artritis nažalost još uvek nije potpuno izlečiv i zato cilj reumatologa u lečenju jeste da pacijentima omogući što komforniji život, uz maksimalno smanjenje bola i deformiteta zglobova, odnosno smanjenje stepena pojave invaliditeta kod obolelih, i naravno smanjenje smrtnosti.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation