Antibiotici

Svaki čovek će više puta doći u situaciju da koristi neki od antibiotika. Međutim, antibiotici su takvi da ih ne treba koristiti ih bez saveta lekara.
Ova vrsta lekova pomaže u izlečenju, ali može i naškoditi organizmu.

Dejstvo

– antibiotik će pomoći u slučaju zapaljenja krajnika, urinarnih kanala i bešike, infekcija u crevima kao i kod upale pluća. Antibitici će uništiti bakterije koje su dovele do ovih problema, ali neće uništiti viruse.
Upotreba antibiotika je promašaj ako ste bolesni od gripa, ili ako su gljivice uzročnik.

Pre korišćenja antibiotika – analiza krvi, urina kao i brisa iz grla i nosa imenovaće prisutnu bakteriju. Na osnovu toga lekar će Vam preporučiti odgovarajući antibiotik.

Korišćenje

– antibiotike treba piti uvek u tačno propisano vreme, narednih 5 do 7 dana, ili duže, po preporuci lekara, ako se na primer radi o zapaljenju pluća. U uputstvu ćete pročitati koliko sati treba da prođe do sledećeg uzimanja antibiotika. Uz antibiotik treba da pijete čaj ili običnu vodu, nikako gazirane napitke niti mleko. Da biste bili sigurni da ćete lekove piti u pravilnim vremenskim intervalima, možete koristiti alarm koji ćete uvek podešavati na vreme u kom treba da popijete sledeći lek.

Moguća negativna dejstva

– antibiotici ubijaju sve bakterije, i prijateljske i neprijateljske za naš organizam. Uništenje prijateljskih bakterija u crevima može dovesti do dijareje. Zbog toga, ako koristite amoksicilin, ampicilin ili cefalosporin, terapija se dopunjuje probiotikom.

Neki od antibiotika dovešće do alergijskih reakcija kože ako se izlažete Sunčevim zracima.
Takođe, velika je greška prestanak terapije čim primetite znake poboljšanja. To može bakterijama dati imunitet i antibiotici neće moći da ih unište. Antibiotici su toksični i nepravilnom upotrebom možete izazvati oštećenja jetre ili bubrega. U potpunosti ispoštujte savete lekara i oporavićete se brzo i uspešno!

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation