Alergija na sunce

Ako ste alergični na sunce, to ne znači da ni u kom slučaju ne smete da se izlažete suncu. Naravno da smete, ali sa merama zaštite.

Alergija na sunce je sama po sebi specifična (druge alergije su posledica izlaganja alergenu). Ovu alergiju prati imunološka reakcija zbog koje uočavate promene na koži u vidu plikova, svraba, crvenila, hrapavosti i zategnutosti – svega par časova posle sunčanja, a sve te neprijatnosti mogu se zadržati na Vašoj koži i nedeljama.

Ovi simptomi su izazvani kada se naglo, nakon svežijeg perioda, direktno izložite suncu lice, ruke i vrat koji nisu prikriveni odećom. Čak 20% ljudi je alergično na sunce, a neki odnjih, uprkos navedenim simptomima, nisu upućeni da je to alergija, već misle da je to uobičajena reakcija na sunčanje.
Međutim, ovaj problem se može držati pod kontrolom.

Ako je u pitanju hroničan oblik, što pre posetite dermatologa. Dermatolog će preduzeti fototerapiju pre nego što sezona sunčanja počne, i Vaša koža će blagovremeno biti spremna sna sunčanje.
Još tokom proleća treba da koristite preparate sa betakarotenom.

Ako su alergija i svrab akutni, treba da uzimate antihistaminike koji će smanjiti tegobe, ali neće izlečiti alergiju.

Alergija na sunce se deli na 3 vrste: fotoalergijska reakcija, fototoksična reakcija, idiopatska svetlosna deromoza.

Fotoalergijsku reakciju prati pojava fotoalergenog ekcema. Ovo ponekad izazivaju i pojedini medikamenti.

Fototoksičnu reakciju izaziva neposredan dodir sa fotosenzibilnom supstancom koja je udružena sa sunčanjem. Na primer, do Vaše kože dođu biljke sa psolarenom (na primer, limun) a Vi se istovremeno sunčate i dolazi do fototoksične reakcije.

Idiopatska svetlosna dermoza se deli na 2 tipa i osip je najčešće oformljen kao ujed insekta.
Ako ste alergični na sunce, birajte zaštitne preparate u skladu sa tipom Vaše kože i koristite ih za negu tela. Najbolje je da budu u vidu spreja ili fluida i da obiluju prirodnim sastojcima.
Suviše masne kreme će zatvoriti pore i pogoršati celu situaciju.

Zaštitite se kremama sa UV filterom i visokim faktorom zaštite. Ako baš ne morate, nemojte izlaziti na sunce od 11 do 17 časova. Birajte laganu i komotnu odeću i svakako, nosite kačket ili šešir kada se izlažete suncu.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation