Značaj fizičke aktivnosti

Značaj fizičke aktivnosti za ljudski organizam na prvom mestu se ogleda u ulozi očuvanja njegove zdrave funkcije, kako u fizičkom i zdravstvenom, tako i u psihičkom i u mentalnom smislu.

Fizička aktivnost ukoliko se upražnjava na umeren i adekvatan način koji varira od osobe do osobe i zavisi od njenih osobina, kao što su pol, starost i konstitucija, utiče na ukupno očuvanje vitalnosti, kondicije i životne funkcije.

Uz fizičku aktivnost postiže se i održava lep i zdrav fizički izgled, tonus mišića i održava se snaga i fizička spremnost.

Uz to, uz redovnu fizičku aktivnost čovek se psihički i mentalno oslobađa stresa, glavobolje i loših misli i na taj način čuva svoje psihičko i mentalno zdravlje.

Fizička aktivnost održava zdravim rad unutrašnjih vitalnih organa, pospešuje krvotok i sprečava bolesti krvotoka i slabljenje cirkulacije, koja dalje može uzrokovati pojavu brojnih bolesti, kao što su poremećen rad srca, povišen krvni pritisak ili zakrčenje krvnih sudova usled koga se može smanjiti dopremanje kiseonika u mozak i ostale vitalne organe.

Fizičku aktivnost je najbolje sprovoditi i upražnjavati umereno, ali redovno.

Prekomerna fizička aktivnost može doprineti pojavi neželjenih kontra efekata koji se mogu odraziti na zdravlje čoveka, jednako štetno kao i nedostatak fizičke aktivnosti.

Svaki pojedinac treba, pre započinjanja bavljenja fizičkom aktivnošću da proveri svoje zdravstveno stanje i time i ustanovi spremnost svog tela da se bavi određenim sportom ili vidom fizičke aktivnosti.

Za početak, najbolje je praktikovati redovno umereno šetanje, lagano trčanje ili vožnju bicikla.

Uz takav vid fizičke aktivnosti steći ćete početnu kondiciju koja će vam omogućiti dalju spremnost za pojačavanje inteziteta fizičke aktivnosti ili bavljenje nekim individualnim ili grupnim sportom, zavisno od želje koju imate.

Ukoliko u prirodi upražnjavate fizičku aktivnost potrudite se da to bude na mestu gde je svež i čist vazduh, a ukoliko ste fizički aktivni u zatvorenom prostoru, neka prostor bude provetren i čist.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation