Značaj aminokiselina

Ako se pitate koja je uloga i značaj aminokiselina, prvi odgovor koji je potrebno da dobijete i znate jeste da se upoznate sa činjenicom da je ljudsko telo pored vode koja čini sedamdeset procenata njegovog sastava, u najvećoj meri sačinjeno od belančevina.

Da bi ste dalje shvatili značaj aminokiselina, potrebno je i to, da znate da je svaka belančevina u organizmu izgrađena upravo od aminokiselina. Broj aminokiselina od kojih je izgrađena neka belančevina zavisi direktno od složenosti njene strukture, pa taj broj varira od nekoliko desetina preko nekoliko hiljada, do čak nekoliko miliona aminokiselina po belančevini u organizmu.

Postoji ukupno dvadeset različitih vrsta aminokiselina koje postoje i od kojih svaka nakon što se unese ishranom i oslobodi u organizmu, spajanjem sa ostalim aminokiselinama formira i ima određenu ulogu u organizmu, pojedine aminokiseline utiču na formiranje i građu mišića, strukturu spoljašnjih i unutrašnjih organa u organizmu. Dok druge aminokiseline omogućavaju ili pospešuju rad određenih životnih funkcija ili omogućavaju rad hormona.
Tako arginin i ornitin, spadaju u vrste aminokiselina koje imaju ulogu da stimulišu rad hipofize, odnosno žlezde koja u ljudskom organizmu luči hormon rasta.

Najzastupljenija aminokiselina u ljudskom telu jeste glutamin, koji je prisutan u organizmu sa pedeset procenata u odnosu prema ukupnom broju od svih preostalih devetnaest vrsta aminokiselina. Glutamin je neophodan organizmu za normalnu funkciju mišića, vitalnih organa i mozga, a pojačana je potreba za njim u momentima pojačane fizičke aktivnosti ili pojačanog stresa. Glutamin se nalazi u namirnicama koje su bogate proteinima, kao što su riba, pasulj, mleko i mlečni proizvodi i crveno meso.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation