Zdravom hranom do zdravog srca

Srce je mišićni organ, svojevrsna ”pumpa” za krvotok u našem organizmu.

Nažalost, u današnje vreme stresovi, nezdrava ishrana i korišćenje duvanskih proizvoda su svakodnevica. Shodno tome i broj osoba sa srčanim tegobama se povećava.

Možete izbeći srčane probleme ako se trudite da izbegavate stres i nerviranje, ako ste pušač rešite se tog poroka, boravite što više na svežem vazduhu, konzumirajte hranu bez mnogo masnoća i naravno, ne u velikim količinama.

Bavljenje odgovarajućim sportom je veoma poželjno za dobrobit srca. Bilo bi dobro da u svoj jelovnik uvrstite dole navedene namirnice.

Mlečni proizvodi – mleko, sir i jogurt ako su redovno na Vašem jelovniku, odlična su preventiva protiv viskog krvnog pritiska koji može dovesti do infarkta.

Jabuka deluje blagotvorno na zdravlje čitavog organizma. Osim što je dobra za zdravlje zuba, pospešuje probavu, snižava nivo lošeg holesterola, dve jabuke na dan trebalo bi da smanje opasnost od srčanog udara.

Brusnica je takođe prijatelj Vašeg srca i krvnih sudova. Bilo bi dobro da pijete 3 čaše soka od brusnice svakog dana. Brusnica sprečava kancerogena oboljenja ili napredak kancerogene bolesti.

Soja obiluje antioksidansima. Trebalo bi da bude neizbežna na jelovniku dijabetičara, gojaznih osoba, pušača, osobama koje obavljaju stresan posao.

Sok pomorandže je saveznik u snižavanju lošeg holesterola. Takođe, ako redovno pijete sok od pomorandže smanjićete rizik od naslaga i zadebljanja krvnih sudova oko 30 % .

Savet plus: ako, nevezano za ishranu, osećate bilo kakve srčane tegobe, posetite kardiologa.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation