Zdravo mršavljenje

Leto je iza nas, došao je period kada se krećemo manje i više vremena provodimo kod kuće sedeći ispred televizora. To pogoduje skupljanju suvišnih kilograma, a na Vama je da to izbegnete!

Icrpljujuće dijete mogle bi Vam doneti više štete nego koristi. Evo nekoliko jednostavnih načina da lakše pobedite suvišne kilograme.

Radi postizanja forme koju ste ranije imali treba da redukujete svoju ishranu.
Najbitnije je koju hranu jedete i u kojoj količini, ali to Vas ne obavezuje da se hranite samo povrćem kuvanim na pari i ribom, koju mnogi inače ne vole. Budite maštoviti i držite se nekih osnovnih pravila i to je dovoljno da biste spremali hranu koja nije mnogo kalorična, ali koja je istovremeno veoma ukusna.

Obroke ne treba izostavljati. Bolje je imati više laganijih obroka nego jedan do dva previše obilna obroka.
Za početak dana idealna je bilo koja voćka, a zatim doručkujte celovite žitarice. Bilo bi savršeno da se voćem i povrćem hranite u toku čitavog dana, u obliku manjih užina.

Nepoželjna je pohovana i pržena hrana, beli hleb kao i sve vrste slatkiša. Ako ste ljubitelj testenina i mislite da ne biste mogli da je eliminišete iz ishrane, trebalo bi da umanjite porcije i da umaci budu sa manje kalorija. Na primer, nemojte upotrebljavati pavlaku već jogurt sa manje masti, kome ćete ukus obogatiti senfom i malom količinom soli.

Izbegavajte umake od mesa. Umesto njih, pripremajte umake od paradajza, blago začinjene i posoljene. Hleb ne mora da bude sasvim izostavljen sa Vašeg jelovnika, ali je svakako bolje jesti hleb od crnog ili ražanog brašna – tu se nalazi mnogo vlakana, što je bitno radi bolje probave. Hranite se različitim sezonskim namirnicama. Zamrznuto povrće i voće je bolje odložiti za period kada svežih nema mnogo.
Svakom jelu možete poboljšati ukus aromatičnim biljem ili maslinovim uljem u manjoj količini.

Alkoholna pića i gazirane napitke trebalo bi sasvim eliminisati i piti prirodne voćne sokove, čaj i vodu u što većoj količini. Ukoliko pijete kafu, da biste je zasladili upotrebite med (1 kafena kašičica), a ne šećer.

Od ključne važnosti je i neizostavna fizička aktivnost. Gimnastika u trajanju od 30 minuta na dan ili sport radi rekreacije, pomoći će Vam da smršate. Ukoliko Vam vreme ne dozvoljava redovnu fizičku aktivnost – trudite se da inače koračate brže.

Gojaznost je nezdrava i donosi brojne probleme. Zbog toga na vreme počnite sa promenama!

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation