Zdravlje zuba

Pranje zuba pomoću četkice za zube i paste treba da postane navika kod mališana odmah po dobijanju mlečnih zuba, dakle još sa 2 godine. Ukoliko mlečnim zubima nedostaje nega, dolazi do njihovog kvarenja i preranog ispadanja, pre nego što dete napuni 6 godina. Posledica toga je deformacija vilice i nepravilan rast zuba.

Pored navedenog, mališanima je usled bola, otežano žvakanje hrane, pa je i probava otežana, a ukoliko neki zubi ispadnu, onemogućeni su da izgovaraju neka od slova. Taj problem se može zadržati i u kasnijem dobu, kada dobiju stalne zube.

Zube je potrebno detaljno oprati minimalno 2 puta dnevno. Četkica za zube mora imati odgovarajuću dužinu, tako da se pri četkanju odjednom peru maksimalno 2 zuba, po površini. Mališanima je potrebna dečija četkica, nikako ona koja je namenjena upotrebi odraslih, zato što suviše velika četkica nema moć da čisti svako mesto gde su se nakupili ostaci hrane i ostalo što treba ukloniti pranjem zuba.

Ostaci hrane i drugi nečist sadržaj u najvećoj meri ostaju u prostoru koji deli zube i desni. Taj prostor ćete najefikasnije očistiti praveći kružne pokrete četkom, po spoljašnjem i unutrašnjem delu zuba. Prvi korak je čišćenje gornjih zuba pomoću četkice, u strani usana (spoljašnja strana) levom stranom ka desnoj pa potom uraditi isto na unutrašnjoj strani (strana nepaca). Onda sledi četkanje površine zuba kojom se grize. Potom na isti način očetkati i donje zube. Optimalno trajanje pranja zuba je otprilike 3 minuta. Posle toga usnu duplju isperite vodom. Četkicu takođe operite i ostavite da se osuši, da ne bi došlo do ostanka bakterija u četkici.

Vezano za kupovinu paste za zube, na tržištu je velika ponuda. Važno je znati da se deci savetuju paste za zube sa odgovarajućim antisepticima i odabranim spojevima fluora.
Odgovarajuća nega zuba od posebne je važnosti i za trudnice. Možda ste čuli za narodni mit da trudnica nikako ne bi smela da leči ili vadi zub, jer bi to navodno naškodilo bebi, što je neistina i predrasuda.

Kod trudnih žena, usled rada žlezda sa unutrašnjim lučenjem, menja se sluzokoža usne duplje. Zato dolazi do natečenosti i preosetljivosti desni, lako može doći do krvarenja pa je rizik od kvarenja zuba veći. Radi preventive trudnim ženama se savetuje dodatna pažnja o nezi i čistoći zuba i češće posete stomatologu.

I za vreme puberteta se može desiti isto, usled rada žlezda sa unutrašnjim lučenjem – isto se desni menjaju, kao i kod trudnih žena. Zbog toga se zubi kvare i menja se zubna gleđ, a često se javlja i neprijatan miris iz usta. Pubertet je vreme fizičkih, ali i psihičkih izmena pa se ponekad može desiti da adolescent prestane da pridaje dovoljno značaja čistoći i nezi zuba.

Iz tog razloga, dete, čim napuni 2 godine treba da naviknete na pravilno i blagovremeno pranje zuba, da bi i kasnije sve bilo kako treba. Decu i omladinu je bitno edukovati o preventivi i važnosti čistoće zuba.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation