Zašto vitamin D?

Vitamin D neophodan je za prevenciju tumora i srčano-žilnih bolesti, osteoporoze, skleroze i dijabetesa tipa1, a prema novijim istraživanja pomaže spriječiti gripu i brojne viroze.

No statistike pokazuju da čak 70% Europljana pati od nedostatka vitamina D. Taj vitamin sudjeluje u velikom broju vitalnih bioloških procesa u organizmu, unosimo ga dijelom hranom, a veliki dio proizvodi naš organizam, putem kože tijekom izlaganja suncu.

Optimalna količina vitamina D u organizmu, odnosno točnije njegova metabolita 25-hidroksivitamina D, kreće se od 75 do 150 nmol/l. Nažalost, čak 90% žena u menopauzi, upravo u razdoblju života kad je taj vitamin itekako potreban za zaštitu čvrstoće kostiju, pati od nedostataka vitamina D.

Astma i vitamin D

Djeca koja boluju od astme i liječe se bronhodilatatorima na bazi kortikosteroida lako razviju kronični oblik astme. Brojna istraživanja pove­zuju takvu reakciju na terapiju s nedostatkom vitamina D. Preporučena količina vitamina D po­boljšava funkcije pluća i poboljšava odgovor na terapiju. U djece je naime vrlo čest nedostatak vitamina D a posebno je to slučaj s pretilom (debljom) djecom.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation