Zašto trebate jesti jabuke

Jabuke su veoma lekovite za Vaš organizam, i bilo bi dobro da na Vašem jelovniku budu što redovnije. Evo razloga!

– u jednoj jabuci ima 90 do 100 kalorija. Vlakna kojima obiluje osposobljavaju telo za dužu razgradnju tih složenih vlakana. Jabuka sadrži 4 grama vlakana, a ljudskom organizmu je na dan potrebno 25 do 45 grama.

– kora jabuke sadrži ursoličnu kiselinu, pa je veoma moćan saveznik kada želite da smršate ili da zadržite sadašnju težinu. Ogledi vršeni na miševima doveli su do zaključka da jabuka ubrzava trošenje masti i da je dobra za mišićnu masu.

– kora jabuke sadrži i antioksidans kvercetin, koji doprinosi boljoj funkciji pluća i disajnog sistema uopšte. Jedno istraživanje je otkrilo da mališani čije majke konzumiraju dosta jabuka, imaju mnogo manji rizik da se razbole od astme.

C vitamin je neophodan da bi se regenerisao imuni sistem, a jabuka je kao stvorena za to. Jabuka prosečne veličine sadrži oko 8 miligrama C vitamina, što je 14% od svakodnevnih potreba za vitaminom ljudskog organizma.

– zahvaljujući vlaknima koje sadrži, jabuka doprinosi pravilnom radu creva. Nekoliko naučnika iz Francuske je donelo zaključak da pojejdini sastojci ove voćke umanjuju opasnost od kancera debelog creva. Dokazano je i da triterpenoid umanjuje opasnost od nastanka kancera jetre i kancera dojke.

– jabuka sadrži i antioksidans antocijanin koji štiti od pojave šećerne bolesti. Treba reći i da je antocijanin doprineo boji ljubičastog, plavog i crvenog povrća.

– zbog pektina u svom sastavu, jabuka pomaže regulaciji holesterola.

– jabuka može imati uticaj i na mozak, zato što pospešuje stvaranje acetilkolina koji je zadužen za pravilnu funkciju nervnih ćelija, pa samim tim omogućava da bolje pamtite i umanjuje opasnost od Alchajmerove bolesti.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation