Zašto je važna hidroizolacija kupatila?

Čini se da danas u ovim modernim zgradama kupatila pretstavljaju poseban prostor u koje se ljudi osvežavaju i uživaju. Zato se izgradnji i renoviranju kupatila pridaje posebna pažnja, ali i poseban budžet. Ali šta kada se pojavi vlaga i voda prodre kroz zidove, podove i slično?

E onda je vreme za hidroizolaciju. Ako je prvobitna hidroizolacija kupatila bila neuspešna, onda je vreme da se kupatilo renovira.

Naime, ove prostorije u domu zauzimaju tek nešto manje od 10% ukupne bruto površine samog objekta, troškovi održavanja kupatila na godišnjem nivou variraju i mogu da izađu i do 50% od ukupne cene oržavanja čitavog stana ili kuće.

Da, da, veliki budžet je potreban za redovno održavanje kupatila, pogotovu ako se ova prostorija tek povremeno održava.

Komponente i materijali koji se nalaze u kupatilu, bilo da se govori o vodovodnim i kanalizacionim cevima, akhitektonskim elementima dekoracije za podove i zidove i druga sanitarija, podložni su prirodnom kretanju. Ako su glineni materijali i pločice koje mogu da se uvećavaju, onda će takvi materijali uticati na oštećenja pločica.

Zato može da dođe do stvaranja vlage po zidovima i do curenja vode. Zato je hidroizolacija najvažnija za kupatila.

Pravilna hidroizolacija kupatila

Imajući na umu kakve sve štete loša hidroizolacija kupatila može da napravi, važno je na vreme pristupiti ovom procesu sa posebnom pažnjom. Neophodno je angažovati profesionlace, stručnjake koji će pravilno odrabrati i primeniti hidroizolacione sisteme. Ako se izabere pogrešna hidroizolacija i ne izvrši na pravi način, onda ćete imati više štete nego koristi.

Renoviranje kupatila zbog poplave ili pojave vlage može dugo da traje, mnogo da košta i da bude stresno.

Zato ne kalkulišite. Odaberite najbolje ljude koji će pravilno postaviti hidroizolacione sisteme. Glavna funkcija postavljanja hidroizolacionih sistema u kupatilama jeste u tome što se zaustavlja prodiranje vlage kroz plafon i zidove, ali se sprečava i curenje vode kroz pod.

Problemi u kupatilu i toaletima

Postoji nekoliko uopštenih problema koji mogu da se pojave u kupatilima i toaletima ukoliko se pogrešno postave hidroizolacioni sistemi. Reč je o sledećim problemima:

  • Pukotine u pločicama;

  • Curenje vode kroz porozni beton i konstruktivne spojeve;

  • Rđanje metalnih elemenata;

  • Pojava buđi;

  • Curenje vode pored slivnika i na mestima ulaska i izlaska cevi iz podova, zidova i spojeva.

Ako pločice nisu postavljene pravilno i na tačno određenom mestu, one neće dugo biti nepromočive zbog čega će vremenom doći do njihovog oštećenja. Pukotine na pločicama nastaju upravo na onim mestima gde prodire vlaga. Čak i ako se koristi neadekvatan materijal za postavljanje pločica, ako se one ne suše dovoljno i ako se materijal ne pripremi pravilno može doći do oštećenja i odlepljivanja pločica.

Voda najčešće počinje da curi kroz konstruktivne spojeve ukoliko materijal nije dovoljno vodootporan i ako je lošeg kvaliteta. Neadekvatno mešanje betona i loš dizajn mešavine može da dovede do curenja vode kroz porozni beton, a ako dođe do nepravilnih radova oko cevi često se dešava da voda prodre u samu konstrukciju i tako napravi ozbiljan problem.

Ako se slivnik ne zaštiti dovoljno ili se nepravilno primene hidroizolacioni elementi oko cevi, voda takođe može da prodre u konstrukciju, pri čemu može da nastane ozbiljna šteta. Buđ i rđanje metalnih eemenata najčešće su uzrokovani vlagom, pojavom gljivica i slabom ventilacijom.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation