Zašto je dobar orah

Orah odlično utiče na zdravlje i doprinosi boljem raspoloženju, zahvaljujući mnoštvu raznolikih hranljivih materija koje se nalaze u jezgru ove voćke. Par komada oraha na dan biće dovoljno da unapredite svoje zdravlje i raspoloženje.

U orahu ima mnogo magnezijuma, kalcijuma, gvožđa, fosfora, mangana, bakra, cinka, biljnih vlakana, folata, masti (mononeozasićenih i polinezasićenih), vitamina A, B1, B2, B3, B5, B9, E, C kao i K vitamina.

U orasima se nalazi i obilje aminokiselina, veoma važnih za srce, kosti, kosu i kožu. Ovo voće poseduje i omega – 3 masne kiseline i duplo veći broj antioksidansa u odnosu na ostale jezgraste plodove.

Ako orahe uvrstite u ishranu, lakše ćete smanjiti nivo holesterola, raspoloženje će Vam biti bolje i bićete manje izloženi nastanku bolesti kardiovaskularnog sistema. Naročito se savetuje ljudima koji pate od depresije. Raznolike forme E vitamina daju zaštitu neuronima i imaju sposobnost da spreče upalne procese unutar mozga. Ljudi koji pate od depresije većinom nemaju dovoljno E vitamina unutar organizma.

Ljudima koji pate od šećerne bolesti takođe se savetuje konzumiranje oraha, zato što doprinosi regulisanju glukoze u krvi.

Osobe koje konzumiraju orahe manje su izložene Alchajmerovoj i Parkinsonovoj bolesti. Malokrvnim osobama se najviše savetuju mladi orasi. Orah ima laksativno i antioksidansno dejstvo. zbog sadržaja linoleinske kiseline ovo voće koži daje mlađi izgled i štiti je od zračenja Sunca.

I u tradicionalnoj medicini orah je veoma zastupljen na različite načine. Mlado lišće stabla oraha upotrebljava se za pripremanje čaja koji organizmu daje snagu i pomaže detoksikaciji. Čaj se zasladi malom količinom meda.

Može se upotrebiti i kada se radi o problemima sa varenjem, oboljenjima kostiju, krvarenju desni, ili za upalu oka – potrebno je ispirati čajem.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation