Zašto je dobar kupus

Ovo povrće obiluje C vitaminom, kalcijumom, kalijumom, vitaminima A, B1, B2 i mnogim drugim lekovitim sastojcima. Sveži kupus sadrži više lekovitih sastojaka nego kuvani, a treba spomenuti i lekoviti učinak kiselog kupusa i rasola.
Obloge od kupusa pomažu kod reumatskog bola, naročito išijasa i lumbaga.

Operite kupusovo lišće, isecite deblje žile, kupus ”ispeglajte” pomoću valjka ili flaše da bi bili izravnani i postavite na bolno područje, pokrijte suvom krpom od lana i učvrstite pomoću zavoja. Obloge promeniti 3 puta na dan.

U borbi sa išijasom, skuvajte kupusov list i tako toplog ga stavite na bolno područje. Kupusove listove možete da poravnate pomoću pegle i tako tople da postavite na područje koje trpi bol.
2 puta na dan treba staviti oblogu na rane od proširenih vena, od stopala ka kolenima.

Listovima kupusa ćete ublažiti opekotine, rane, čireve, migrenu (obloga na čelu).

Ako bolujete od bronhitisa, evo korisnog saveta: 3 – 4 kupusova lista postavite na grudi i leđa, gde osećate najjači bol, učvrstite pomoću zavoja, a obloga treba da ostane preko noći.
Osim listova kupusa, kao obloge možete da koristite rasol. Oblogu zagrejte i stavljate novu svakih 30 do 45 min., a ukoliko osećate nagrizanje, razblažite pomoću vode.

Čaša – dve rasola delovaće blagotvorno i ako ste mamurni, promukli, imate upalu creva ili hronični zatvor.
Osobe koje imaju čir na želucu i dvanaestopalačnom crevu trebalo bi da popiju 3 čaše rasola na dan.
Rasol je veoma blagotvoran, ali ne bi smeo da ima slan ukus (slanoću ćete razblažiti pomoću vode). Na svakih 30 minuta jedna supena kašika rasola doprinosi čišćenju bronhija ako hronično kašljete – trebalo bi konzumirati duži vremenski period, i od mesec dana do 6 nedelja.

Plućnim bolesnicima savetuje se konzumiranje soka od crvenog kupusa, mada bi pomogao i sok od bilo koje druge sorte kupusa.
Sveži kupus, ako ga imate redovno na jelovniku pomoćnik je u borbi sa nesanicom, depresijom i anemijom.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation