Zapušen nos

Nema te osobe koja se više puta nije susrela sa ovom nimalo prijatnom pojavom. Zapušen nos je posledica prehlade, a prehlađena osoba zato otežano diše. Najgore je pri spavanju, kada je grlo skroz suvo.

Većinom, ovo je samo trenutna neprijatnost koja će proći za nekoliko dana, mada se dešava da ukazuje na polipe nosa, prisustvo stranih tela ili tumora. Septum nosa je odeljak koji deli 2 šupljine nosa, pa eventualna devijacija septuma ima za posledicu zapušen nos.

Većinom, do zapušenost nosa dolazi zbog:
– prehlada
– nosnih deformacija
– deformacija nosnog odeljka
– alergijskih reakcija
– vazomotornog rinitisa

Vezano za alergijsku zapušenost nosa, reč je o upalnoj reakciji pri čemu u sluzokožu nosa prodiru različiti alergeni, većinom polen ili prašina iz kuće .

Kada je reč o vazomotornom rinitisu, isto se radi o upalnoj reakciji, koja je posledica klimatizovanog vazduha, udisanja dima ili prenapornog vežbanja.

Ukoliko Vam je nos zapušen duže od 15 dana, morali biste da se obratite lekaru da i se postavila dijagnoza. U slučaju da se radi o alergiji, najverovatnije će Vam biti prepisani antihistaminici ili neki drugi tip leka za inhaliranje.

Ne zaboravite da prečesto korišćenje kapi za nos nikako nije preporučljivo, zato što može da izazove zavisnost od istih – u tok slučaju čoveku treba sve veća i veća količina da nos ne bi bio zapušen. Suviše dugo korišćenje kapi za nos dovodi i do hronične upale i nadraživanja sluzokože nosa. Idealno bi bilo da izbegavate kapi za nos i da umesto njih upotrebljavate mešavine za inhaliranje.

Osobe kojima je nos zapušen treba da izbacuju sluz iz nosa čim osete potrebu, da se inhaliraju, da za tuširanje koriste toplu vodu, da piju što više tečnosti, da umereno upotrebljavaju kapi za nos, sprej za nos ili fiziološki rastvor.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Hemoroidi
Rak grlića materice
Upala sinusa
Išijas
Kako izlečiti sinuse
Kako se slažu rak i ostali horoskopski znaci
Uzrok raka za koji morate da znate: Doktor otkriva kako da proverite kiselost želuca!
Kako da se otarasite masnog tkiva prirodnim putem - evo rešenja!
Ako imate ovakve nokte, odmah idite kod lekara! Može da bude ozbiljna bolest!
VITAMINSKA BOMBA ZA OPORAVAK: Pasta ruskog akademika za jačanje organizma!
Kondilomi - šta su, kako izgledaju i koja je terapija
Često vas boli ŽELUDAC?! Sada se možete osloboditi BOLOVA na potpuno PRIRODAN način! Oni koji su pro...
Post navigation