Za šta je dobra lubenica

Pored toga što predstavlja omiljeno osveženje mnogih u vrelim letnjim danima, lubenica poseduje i druge pozitivne osobine, zbog kojih je bitan činilac ishrane i treba da zauzima posebno mesto u njoj.

Kada je u pitanju sastav lubenice, u njoj definitivno ima najviše vode, ali su prisutni i vitamini iz grupe B i C, kao i minerali kao što su kalijum, kalcijum, cink, fosfor, gvožđe i magnezijum. Ostalih sastojaka kao što su masti ili belancevine ima malo do svega pola od jednog procenta od ukupnog sastava, dok ugljenih hidrata u sastavu lubenice ima čak i do deset procenata od ukupnog sastava. Prisustvo ugljenih hidrata u lubenici je uzrokovano prisustvom prirodnog šećera u njoj, koji se brzo absorbuje u krv i deluje okrepljujuće, ali i istovremeno predstavlja upozorenje za dijabetičare koji bi lubenicu trebalo da izbegavaju.

Lubenica je poznata po pozitivnom delovanju na srce i krvne sudove, jer su brojni sastojci iz nje moćni borci protiv holesterola i dobri su u sprečavanju infarkta ili šloga i brojnih oštećenja i poremećaja rada srca i krvnih sudova.

Takođe, lubenica je dobra u prevenciji kancerogenih oboljenja i katarakte, a zahvaljujući visokom procentu tečnosti u svom sadržaju, lubenica čuva i povoljno utiče na urinarni trakt i bubrege, time što pospešuje učestalije mokrenje i time čisti mokraćne kanale i oslobađanje od potencijalnog prisustva peska ili kamena iz bubrega ili žuči.

Lubenica pomaže kod reumatskih bolova i artritisa, odnosno zapaljenja zglobova i smanjuje bolove nastale usled degenerativnih promena na kostima.

Istovremeno, lubenica i ublažava ili u pojedinim slučajevima čak potpuno otklanja napade gušenja uzrokovane astmom.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation