Za šta je dobra lubenica

Pored toga što predstavlja omiljeno osveženje mnogih u vrelim letnjim danima, lubenica poseduje i druge pozitivne osobine, zbog kojih je bitan činilac ishrane i treba da zauzima posebno mesto u njoj.

Kada je u pitanju sastav lubenice, u njoj definitivno ima najviše vode, ali su prisutni i vitamini iz grupe B i C, kao i minerali kao što su kalijum, kalcijum, cink, fosfor, gvožđe i magnezijum. Ostalih sastojaka kao što su masti ili belancevine ima malo do svega pola od jednog procenta od ukupnog sastava, dok ugljenih hidrata u sastavu lubenice ima čak i do deset procenata od ukupnog sastava. Prisustvo ugljenih hidrata u lubenici je uzrokovano prisustvom prirodnog šećera u njoj, koji se brzo absorbuje u krv i deluje okrepljujuće, ali i istovremeno predstavlja upozorenje za dijabetičare koji bi lubenicu trebalo da izbegavaju.

Lubenica je poznata po pozitivnom delovanju na srce i krvne sudove, jer su brojni sastojci iz nje moćni borci protiv holesterola i dobri su u sprečavanju infarkta ili šloga i brojnih oštećenja i poremećaja rada srca i krvnih sudova.

Takođe, lubenica je dobra u prevenciji kancerogenih oboljenja i katarakte, a zahvaljujući visokom procentu tečnosti u svom sadržaju, lubenica čuva i povoljno utiče na urinarni trakt i bubrege, time što pospešuje učestalije mokrenje i time čisti mokraćne kanale i oslobađanje od potencijalnog prisustva peska ili kamena iz bubrega ili žuči.

Lubenica pomaže kod reumatskih bolova i artritisa, odnosno zapaljenja zglobova i smanjuje bolove nastale usled degenerativnih promena na kostima.

Istovremeno, lubenica i ublažava ili u pojedinim slučajevima čak potpuno otklanja napade gušenja uzrokovane astmom.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Hrana koja popravlja raspoloženje
Hrana protiv bora
Magnezijum
Kako se jede avokado
Ishrana za trbušnjake
Hrana bogata vlaknima
Kako koristiti origano ulje
Značaj aminokiselina
Za šta je dobar paradajz
Dobre namirnice za mršavljenje
Zdravi i ukusni vitaminski kokteli
ČUDO PRIRODE: Jabukovo sirće i smokve za čišćenje krvi od masnoća
Post navigation