Za šta je dobar cink

Cink je jedan od najneophodnijih minerala koji je zadužen za zdravo i normalno funkcionisanje organizma. Cink jača imunitet tako što povećava broj belih krvnih zrnaca i ujedno je zadužen za jačanje i očuvanje vida, kao i čula ukusa i čula mirisa. Dovoljan unos cinka podstiče lep i zategnut izgled kože i strukturu mišića i pojačava kvalitet kose i noktiju kao i čvrstinu kostiju. Zbog ovakvih karakteristika, cink ima i regenerativno dejstvo u organizmu ljudi, ali i životinja.

Prilikom povreda ili prisustva rana na telu, dovoljan nivo cinka u organizmu pospešuje njihovo zarastanje i oporavak. Kao mineral koji jača imunitet cink istovremeno i sprečava pojavu mnogih bolesti i infekcija u organizmu i ima ulogu u njihovom bržem saniranju. Istraživanja su pokazala da je izlečenje određenih infekcija, upala, ili bolesti čak do tri puta brže kod osoba koje u organizmu imaju dovoljnu količinu cinka, od izlečenja kod osoba kod kojih je prisutan nedostatak cinka u organizmu.

Sa povoljnim uticajem na kožu, cink istovremeno i sprečava pojavu akni i bubuljica na njoj.
Cink takođe poboljšava absorbovanje kalcijuma u organizmu i kao takav doprinosi sprecavanju nastanka osteoporoze ili drugih bolesti koštanog sistema.

Određena naučna i medicinska istraživanja pokazala su i to da unos cinka pospešuje i koncentraciju i poboljšava pamćenje, pa se kao takav, ovaj mineral koristi i preporučuje i kao deo ishrane kod đaka ili studenata i kod ljudi kojima je u opisu posla potrebna veća količina koncentracije ili kod kojih je prisutna veća potreba za pamćenjem određenih informacija.

Manjak cinka u organizmu, javlja se kod osoba koje su pojačano izložene stresu, kao i kod osoba kod kojih su primetna vidna mentalna oštećenja.

Cink je sadržan u morskoj hrani, ribi, ostrigama, mesu rakova, junećem mesu i junećoj jetri, pšeničnim klicama, mleku, soji, pasulju, suncokretovom semenu, boraniji i grašku, spanaću i brojnim drugim namirnicama.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation