Za šta je dobar badem

Za badem se sa sigurnošću može reći da je namirnica koja ima izuzetno povoljan uticaj na rad srca i očuvanje zdravlja krvnih sudova. Ta činjenica proizilazi iz toga što je badem izuzetno bogat vitaminom E, koji ima osobinu antioksidanta, kao i mineralima kalijumom i magnezijumom, koji su izuzetno bitni i imaju pozitivno dejstvo na normalizovanje i kontrolu krvnog pritiska. Takođe, prisustvo magnezijuma u bademu sprečava i otklanja pojavu glavobolja ili grčeva i upala u mišićima.

Badem sadrži mononezasićene masti, koje su slične mononezasićenim mastima sadržanim u maslinovom ulju, i koje takođe imaju pozitivno dejstvo na očuvanje zdrave funkcije srca.

Kao snažan antioksidant, badem utiče na sprečavanje pojave arteroskleroze.

Badem je takođe bogat i riboflavinom, odnosno vitaminom B2, koji je zadužen za obezbeđivanje energije unutar ćelija, kao i manganom i bakrom, koji utiču kao oligoelementi na enzim pod nazivom superoksid-dismutaz koji kao enzim eliminiše slobodne radikale unutar ćelije, tačnije unutar mitohondrije ćelije.

Zahvaljujući tome što stvara i zadržava osećaj sitosti, i predstavlja izvor energije, badem se preporučuje i kao sastojak u ishrani kod osoba koje žele da smanje broj svojih kilograma.
Badem poboljšava izgled i kvalitet vaše kose, kože i noktiju, ali i pospešuje koncentraciju i moć pamćenja.

Dovoljan i preporučljiv unos badema je od prilike jedna šoljica badema za jedan dan.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation