Za šta je dobar badem

Za badem se sa sigurnošću može reći da je namirnica koja ima izuzetno povoljan uticaj na rad srca i očuvanje zdravlja krvnih sudova. Ta činjenica proizilazi iz toga što je badem izuzetno bogat vitaminom E, koji ima osobinu antioksidanta, kao i mineralima kalijumom i magnezijumom, koji su izuzetno bitni i imaju pozitivno dejstvo na normalizovanje i kontrolu krvnog pritiska. Takođe, prisustvo magnezijuma u bademu sprečava i otklanja pojavu glavobolja ili grčeva i upala u mišićima.

Badem sadrži mononezasićene masti, koje su slične mononezasićenim mastima sadržanim u maslinovom ulju, i koje takođe imaju pozitivno dejstvo na očuvanje zdrave funkcije srca.

Kao snažan antioksidant, badem utiče na sprečavanje pojave arteroskleroze.

Badem je takođe bogat i riboflavinom, odnosno vitaminom B2, koji je zadužen za obezbeđivanje energije unutar ćelija, kao i manganom i bakrom, koji utiču kao oligoelementi na enzim pod nazivom superoksid-dismutaz koji kao enzim eliminiše slobodne radikale unutar ćelije, tačnije unutar mitohondrije ćelije.

Zahvaljujući tome što stvara i zadržava osećaj sitosti, i predstavlja izvor energije, badem se preporučuje i kao sastojak u ishrani kod osoba koje žele da smanje broj svojih kilograma.
Badem poboljšava izgled i kvalitet vaše kose, kože i noktiju, ali i pospešuje koncentraciju i moć pamćenja.

Dovoljan i preporučljiv unos badema je od prilike jedna šoljica badema za jedan dan.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Hrana protiv bora
Najzdravija hrana
Sojino mleko
Cink mineral
Kako se jede nar
Kako koristiti origano ulje
Vitamin B3
Vrste čajeva
Za šta je dobar paradajz
Namirnice dobre za kosti
Zdravi i ukusni vitaminski kokteli
Pomešala je kore od pomorandži i SIRĆE! Kada vidite ŠTA je dobila, stalno ćete ga koristiti! (VIDEO)
Post navigation